Verden

– De startet krigen og vi gjorde det vi kunne for å stoppe det

Russlands president Vladimir Putin snakket til folket. Og for første gang kaller han det for en krig.

Vladimir Putin er Russlands president. Tirsdag klokken 10.05 startet han talen om rikets tilstand.

Talen skjer nøyaktig ett år etter at Russland sa at de ukrainske fylkene Donetsk og Luhansk var uavhengige. Tre dager senere angrep Russland nabolandet Ukraina.

Putin snakker om en vanskelig tid.

– Det hviler et stort ansvar på hver og én av oss, sier Putin.

Han sier også at Russland forsøkte å finne en fredelig løsning på konflikten. Han skylder på at Vesten ville det annerledes.

Putin mener det var Vesten som startet krigen. Og at dette var noe som var planlagt.

– Vi gjorde alt for å forhindre krigen, sier han samtidig som han får applaus.

– Russland forsøkte å forhandle, men forstod at det ikke lenger gikk.

Putin er kritisk til USA og Vesten. Han sier at det er blitt gitt 150 millioner dollar til å styrke Ukraina. Det tilsvarer 1,5 billioner norske kroner. Mens det er blitt gitt lite penger til fattige land.

Dette er Putins 18. tale om rikets tilstand. Hele verden følger med på talen til Putin. Og det skyldes ikke bare krigen.

Russland skal også velge ny president om et drøyt år. Putin antas å stille til valg på nytt, etter 20 år ved makta. Putin har endret grunnloven, som gjør at han kan være president lenger enn vanlig. Han kan lede landet fram til 2036.

Flere ganger under talen får Russlands president applaus. Blant annet da han snakket om verdiene til Russland. Og at Russland ikke blander seg med verdiene med Vesten, mens Vesten gjør det motsatte.

Kanalen Sky News skriver at Putin for første gang skal ha omtalt det som en krig. Dette har han aldri gjort tidligere. De har alltid snakket om invasjonen som en «militær spesialoperasjon».

– De startet krigen og vi gjorde det vi kunne for å stoppe det, sier Putin, ifølge Sky News.

Putin og publikum ville også hedre alle soldater og sivile som har dødd. Publikum reiser seg og de er stille for å hedre de døde.

Han bruker også mye tid på å takke alle som hjelper til med krigen. Både familie til soldatene og andre. Han sier også at han vil lage et pengefond til de familiene som har mistet sine barn.

Mye av talen blir brukt til å snakke om økonomi. Og at økonomien endrer seg raskt. Men at Russland har veldig god økonomi.

Om tre dager er det ett år siden Russland angrep Ukraina. Siden den gang er flere byer blitt ødelagt og mange folk er blitt drept.

Over 8 millioner fra Ukraina har måttet flykte. 7.199 personer er blitt drept, hvor 438 av dem er barn. Det viser tall FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR). 11.756 er blitt skadd, hvor 854 av dem er barn, ifølge OHCHR.

---

Kort om saken

  • Vladimir Putin holder tale til folket. Den blir også kalt talen om rikets tilstand.
  • Putin skylder på Vesten for Ukraina-krigen.
  • Han mener Vesten ønsket å ha en krig.

---

Siste utgave

På forsiden nå