Verden

Mange reagerer etter Koranen ble brent i Sverige

Sverige sa ja til at kronanen ble brent i Sverige. Store deler av den islamske verden raser.

Politiet sa ja til at koranen ble brent i Sverige forrige uke. Demonstrasjonen skjedde utenfor en moské på Medborgarplatsen. Det ligger på Södermalm i Stockholm. Politiet hadde flere på jobb, i tilfelle det ble uro. Men det gikk rolig for seg, sa politiet onsdag ettermiddag.

Det var en mann i 30-årene som arrangerte brenningen av koranen. Han skal blant annet ha tørket skoene sine med sider av Koranen, melder kanalen SVT.

Arrangøren etterforskes for hets mot en folkegruppa, ifølge SVT. Årsaken er at det skjedde utenfor en moské. En mann er også mistenkt for forsøk på vold. Mens en annen ble bortvist fra området av politiet.

Mange har reagert på at politiet i Sverige sa ja til å brenne koranen. Blant annet Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Han har tidligere kritisert Sverige for dette.

– Vi vil til slutt lære de arrogante vestlige at å fornærme muslimer ikke er ytringsfrihet, sa Erdogan.

USA har også uttalt seg. Demonstrasjonen bidrar til å skape frykt, sier Matt Miller. Han er talsperson for USAs utenriks-departement.

Folk demonstrerte i Iraks på torsdag. Flere demonstranter kom seg inn i den svenske ambassaden i Bagdad. Bagdad er Iraks hovedstad. Mange demonstrerte igjen på fredag.

Det ble meldt om røyk i området. Demonstrantene skal ha tent på det svenske flagget og regnbueflagg.

Brenningen skjedde på en islams helligste dager, Id al-adha.


Siste utgave

På forsiden nå