Verden

Dette er Donald Trump tiltalt for

Donald Trump blir tiltalt på fire nye punkter. Her forklarer vi deg hva han er tiltalt for.

Donald Trump er blitt tiltalt på nytt. Han er anklaget for å ha brutt loven. Det er det amerikanske justis-departementet som kom med tiltalene.

Alle tiltalene skal ha hendt under og etter presidentvalget 2020. Han skal ha prøvd å endre valgresultatet ved å spre løgner om at valget hadde blitt jukset med. Trump skal også ha fått hjelp av noen.

Løgnene til Trump skal ha ført til at folk stormet kongressbygningen 6. januar 2021, ifølge tiltalen.

---

De fire punktene Trump er tiltalt for

  1. Han skal ha brukt ulike metoder for å gjøre om valgresultatet. Ord som konspirert og villede er sentrale her.
  2. Han forsøkte å endre valgresultatet. Etter valget skulle det være en prosess der stemmene ble sjekket og verifisert for å være sikre på at alt ble gjort rett. Dette kalles «verifisering av stemmegivning». Trump og noen av hans tilhengere prøvde å stoppe denne prosessen.
  3. Han prøvde å gjøre valget annerledes enkelte steder hvor valget var veldig jevnt. Dette kalles «konspirert for å bryte med borger-rettighetene».
  4. Han prøvde å hindre at stemmene til folk med telt på en riktig måte.

---

Jack Smith har etterforsket saken. Han har sett på hva som skjedde november 2020 og fram til angrepet på Kongressen 6. januar 2021.

– Angrepet var et angrep vi ikke har sett tidligere, på hovedsetet til det amerikanske demokratiet. Det sier Smith under en presse-konferanse natt til onsdag.

Dette er ikke første gang Trump blir tiltalt. Han har tidligere blitt tiltalt i to andre saker. Han risikerer også å bli tiltalt i en til.

Trump må møte i retten den 3. august. Tiltalen er alvorlig. Det kan ende med 20 års fengsel, om han blir funnet skyldig.

---

Kort om saken

  • Donald Trump er tiltalt på fire nye punkter.
  • Han skal ha forsøkt å hindre at valgresultatet ble slik demokratiet ønsket det, ifølge etterforskning.
  • Blir Trump funnet skyldig kan det ende med 20 års fengsel.

---Siste utgave

På forsiden nå