Norge

Kan TikTok få unge til å lese mer?

De deler boktips med hverandre på sosiale medier. Trenden har spesielt truffet unge jenter.

Barn og unge leser mindre enn før. Regjeringen ønsker at de skal lese mer. De jobber med en strategi for å det til. Den kalles leselyst-strategien. Den skal være klar i 2024.

Norske elevers ferdigheter til å lese har blitt dårligere, viser en undersøkelse.

– Lesing er noe av det viktigste vi gjør i livet. Det er viktig for utdanningen vår, sa Anette Trettebergstuen. Hun var minister for kultur og likestilling.

Spesielt leser gutter mindre enn før.

Men lesing har fått en oppsving i sosiale medier. På TikTok er det en egen emneknagg som heter #BookTok. Den har nå 17,3 milliarder visninger.

Folk deler boktips. Og tipsene ser ut til å fungere. Bokhandlere i Norge har fått med seg trenden. De stiller ut bøker i egne «booktok»-kategorier.

– Når noe tar av på #BookTok, kommer det ofte som en bølge. Etterspørselen kan gå i taket over natten, sa Caroline Heitmann til avisa VG i fjor. Hun er markedssjef for bokhandelen Norli.

Trenden merkes mange steder i verden. Bokhandleren Waterstones har en stor butikk i London. Den heter Waterstones Piccadilly. De hadde en egen booktok-festival i fjor, skriver avisa The Guardian.

Du finner folk i alle aldre på booktok. Men det ser ut til at én gruppe er spesielt ivrige. Tenåringsjenter.

Mange er opptatt av romantikk, sier Caroline Hardman til avisa. Hardman jobber som litterær agent.

Sjangeren «romantasi» er også populær. Det er en blanding av romantikk og fantasy.

– Det har hatt en effekt på hva utgivere ser etter også.

Bokhandelen Ark har laget en egen liste over bøker fra booktok. Forfatteren Colleen Hoover er inkludert.

Boken hennes «Det ender med oss» ble gitt ut i 2016. Men den ble Norges femte mest solgte bok i 2022. Det var etter at booktok tok av, i 2020.

Kan denne delen av sosiale medier gjøre at barn og unge leser mer? Det kan virke sånn, viser en rapport fra Storbritannia. Det skriver avisa London Evening Standard.

Antallet bøker barn leste i 2023 hadde økt fra året før. Det økte med 24 prosent.


Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå