Verden

Aktivistene protesterer mot de rike

Klima-aktivistene gjør seg synlige. Nå har de begynt å gå mot de rike i samfunnet.

Klima-aktivister protesterer på flere måter. De har lenge protestert med selskaper som jobber med olje og gass. Og banker og andre selskaper som investerer i dem.

Planeten varmes stadig opp. Det har vært ekstrem varme, tørke og skogbranner. Det har vært regn og flom. Dette skjer mange steder i verden. Derfor har metodene til aktivistene blitt mer ekstreme. Flere grupper har limt seg fast i asfalten

De har kastet tomatsuppe på van Gogh-maleri. Det skjedde i Paris. I Australia limte aktivister seg fast i et kunstverk av Andy Warhol.

Nå har de begynt å gå på de som lever et liv i luksus. Aktivistene har gått for de rike i samfunnet. De har spraymalt en superyacht. Aktivistene har hindret privatfly fra å ta av. De har tettet hull på golfbaner.

– Vi kritiserer ikke personene. Men livsstilen deres, sier Karen Killeen. Hun er aktivist i gruppa Extinction Rebellion.

Gruppa protesterte på Ibiza i Spania nylig. Mange rike mennesker reiser på ferie til Ibiza.

Killeen forklarer at gruppa protesterer mot unødvendige utslipp. Som når noen henter en pizza med sin private yacht, sier hun.

Killeen samarbeidet med aktivister fra Futuro Vegetal. De malte en superyacht med spray. Yachten var verdt over tre milliarder norske kroner.

Nancy Walton Laurie eier yachten. Hun er en amerikansk arving. Demonstranter holdt samtidig opp et skilt. De hadde skrevet «Du konsumerer, andre lider» på skiltene.

100 aktivister forstyrret en salgsmesse i Genève i Sveits. Messen var for å selge privatfly. De lenket seg fast. De stoppet fly fra å ta av. Folk kom ikke inn på selve utstillingen.

Abigail Disney er oldebarnet til Walt Disney. Hun ble arrestert på East Hampton Town Airport i juli. Flyplassen ligger i New York i USA. Hun og 13 andre demonstranter blokkerte biler. Bilene kom ikke inn eller ut av parkeringsplassen.

Det var den første av åtte aksjoner i Hamptons-området. Det er et sted i USA det er populært å dra på ferie. Aktivister gjorde også skader på en golfbane. De forstyrret en galla på et museum. De demonstrerte utenfor private luksushjem.

– Jeg pleide selv å bruke privatfly. Nå vil jeg heller bli arrestert for å protestere mot bruken av dem, skriver Abigail Disney i et leserinnlegg i avisa The Guardian.

Hun sier at hun vil prøve å gjøre opp for sin egen uvitenhet da hun brukte farens fly.

Dana Fisher er samfunnsforsker ved University of Maryland. Hun mener luksusliv bidrar mye til dagens klimakrise. Hun forstår at aktivistene mener disse protestene er viktig.

De rike utgjør én prosent av verdens befolkning. De er likevel ansvarlig for 16 prosent av utslippene. Det viser en rapport organisasjonen Oxfam laget i 2021.

Siste utgave

På forsiden nå