Verden

Sverige har ikke vært farligere siden 1945

Det blir mer vold i Sverige. Det knyttes til kriminelle gjenger. Faren blir større for uskyldige, ifølge sjef i politiet.

Unge mennesker brukes til å drepe. Det sier Jale Poljarevius til kanalen SVT. Han er sjef for etterretning i politiet i Midt-Sverige.

De unge har ikke erfaring med å bruke våpen. Det gjør faren større for uskyldige mennesker, mener Poljarevius. Sverige har ikke vært farligere siden 1945, sier han.

Det har vært mye vold i Sverige den siste tiden. Volden knyttes til kriminelle gjenger. Blant annet ble en mann i Uppsala skutt og drept. Han var på vei til jobb. Han var naboen til en fra en kriminell gjeng.

Det er blitt vanligere at unge utnyttes av gjengledere. De får dem til å gjøre forbrytelser og ta straffen. Mange skal ha blitt presset til å ta korte straffer. Slik kan de bli medlem av gjengene.

– Sverige har ikke et system som fungerer for ungdommer når det gjelder grove forbrytelser. Det sier Poljarevius. Du kan drepe noen, og så får du to til tre år i fengsel, forklarer han.

– Du får ikke mer.

Mange av de unge kan ikke bruke våpen.

– De er selv redde, kanskje til og med truet. Og veldig unge. For å våge å gjøre handlingene, doper de seg. Dopet gjør at de blir enda dårligere til å gjøre det de skal. I motsetning til hva de tror.


Siste utgave

På forsiden nå