Verden

Lager bomber til kriminelle gjenger

Kriminelle i Sverige bruker bomber mot hverandre. Noen få jobber med å lage bombene.

Sverige sliter med vold og drap. Kriminelle gjenger dreper hverandre. Mange kriminelle bruker bomber. En bombe går av annenhver dag i gjennomsnitt.

De fleste lages av bombemakere. De finnes de få av i Sverige. De selger til gjengene som kriger mot hverandre.

Høsten 2019 var det en eksplosjon i Malmö. Da fant politiet DNA. Det førte dem til en mann i Tyringe. Politiet slo til mot mannens lokaler.

De fant noe som lignet en bombefabrikk. Politiet fant ting han brukte til å lage bomber. Termoser, lunte, krutt og gjødsel. Mannen lagde bomber i termoser.

Politiet har en egen gruppe som jobber med bomber. Hver gang noe sprenger, må de til åstedet. De må sikre stedet før etterforskningen kan starte. Gruppa har hatt mye å gjøre i 2023.

Gjengene i Sverige har blitt mer ekstreme. Det ble flere eksplosjoner i 2017 og 2018. Da gikk eksplosjonene av i bedrifter og restauranter for det meste. I det siste har private boliger også blitt angrepet oftere.

Det begynte med håndgranater i de fleste tilfeller. Etter hvert kom bombene i termos. I senere tid har det blitt brukt kraftigere saker flere ganger.

– Vi har sett mange ulike bomber gjennom årene. De tar ganske enkelt det de har, sier Jon Wåhlander. Han jobber ved Nationella bombskyddet. Det er Sveriges bombegruppe.

Åtte personer har blitt drept av sprengninger i Sverige siden 2015. Blant dem er en åtte år gammel gutt.

Forrige uke var det en eksplosjon i Stockholm. Tre personer ble skadd. De kriminelle prøvde å ta familien til en person i et slikt miljø. Senere i uken døde en ung kvinne. Hun døde i en eksplosjon i Uppsala.

Mandag morgen kom nyheten om to nye eksplosjoner. De skjedde mot boligområder ved Stockholm.

– Det er lett å glemme hvor mange som blir skadd. Alt fra de som får noen sår til mer alvorlige skader. Mange rundt kan også bli traumatisert, sier Wåhlander.
Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå