Verden

Hva skjer hvis Donald Trump blir president?

Norge har et tett samarbeid med USA. Hva skjer hvis Donald Trump blir president igjen?

USA skal velge ny president i høst. Valget er 5. november. Den som blir valgt, starter som president 20. januar 2025. Presidenten velges for fire år.

Norske aviser skriver mye om valget i USA. Årsaken er at Norge har et tett samarbeid med USA. Har det noe å si for resten av verden om Donald Trump blir president? Det kan ha noe å si, sier Sigrid Rege Gårdsvoll. Hun er ekspert på politikk i USA og jobber i avisa Vårt Land.

– Tror du Donald Trump har en sjanse til å vinne valget i USA?

– Ja, det har han. Jeg vet ikke helt om det er mest sjanse for at han vinner eller taper. Jeg tror det blir ganske likt.

Trump må først bli president-kandidat for Det republikanske partiet. Ron DeSantis droppet nylig ut av valgkampen. Nå kjemper Trump mot Nikki Haley. Eksperter tror Trump har en god sjanse. Etter det må amerikanere velge mellom ham og Joe Biden. Biden leder Det demokratiske partiet.

Det er ikke sikkert det betyr så mye direkte for Norge, sier Gårdsvoll. Men det kan hende USA vil melde seg ut av forsvars-samarbeidet Nato.

– Det kan bli ganske dramatisk. Spesielt for land som Ukraina. De er avhengige av støtte fra USA hvis de skal kunne vinne krigen mot Russland.

I tillegg kan det gå utover Norge hvis det fører til økonomiske uroligheter, sier Gårdsvoll.

USA har hjulpet Ukraina siden Russland invaderte dem. De har sendt penger og utstyr. Dagens president Joe Biden har tydelig vist støtte. Men hvorfor er Nato så viktig?

Spesielt én regel er viktig for land i Nato. Går en fiende til angrep på et Nato-land, er det som et angrep på dem alle. Slik kan også små land med små forsvar få hjelp. Finland har også blitt med etter krigen startet. Sverige er på vei.

Trump har tidligere truet med at han vil ut av Nato. Han har tidligere sagt at USA ikke ville hjelpe hvis Europa ble angrepet. Det skal han ha sagt i 2020, skriver avisa The Guardian.

Utenriks-departementet har begynt å forberede seg. Det sier Espen Barth Eide til avisa VG. Han er utenriksminister.

– Vi har satt i gang et stort arbeid. Vi må tenke på hvordan vi forholder oss til et veldig annerledes Amerika, sier Eide til VG.


Siste utgave

På forsiden nå