Verden

Gjenger truer med krig i Haiti

Voldelige gjenger har angrepet politistasjoner og flyplasser i Haiti. De sier at statsministeren i landet må slutte.

Haiti sliter med voldelige gjenger. Verdens matvareprogram (WFP) måtte nylig be om å få tilgang. Organisasjoner som skal hjelpe, må få komme til med mat, sa WFP.

De hjelper folk som sliter mest med å få tak i mat. Men de klarte ikke å nå mer enn 370.000 mennesker. Gjenger sperret veier og stengte skoler.

Gjenger med våpen stormet to fengsel i Port-au-Prince. Det sa Haitis regjering forrige uke. Flere tusen fanger skal være på rømmen. Mange av dem er med i gjenger.

Situasjonen er kritisk i landet. Det sier Volker Türk. Han jobber i verdens-organisasjonen FN. Nesten 1.200 mennesker er drept av gjengvold i år.

Türk ønsker at soldater fra flere land skal reise dit. Soldatene sin oppgave vil da være å sikre landet.

– Dette er alternativet vi har nå for å redde liv. Vi går rett og sett tom for tid, sier han.

Gjengene i Haiti vil at statsminister Ariel Henry slutter. De truer med å starte krig i landet. Gjengene kontrollerer store deler av landet. Sammen vil de tvinge Henry til å slutte. Det sa de forrige uke.

Siden har de angrepet flere steder i Port-au-Prince. Det er hovedstaden i Haiti. Gjengene har angrepet flyplasser, fengsler og politistasjoner.

Jimmy Cherizier er gjengleder. Han advarte om kaoset på tirsdag. Det kan føre til borgerkrig og «folkemord» om ikke Henry går av, sa han.

Henry har sittet ved makten siden 2021. Da ble president Jovenel Moïse drept.

– Denne situasjonen er mer enn uutholdelig for Haitis folk, sier Turk.

Helsevesenet i landet sliter. Skoler er stengt. Folk sliter med å få tak i mat. Mange er nå på flukt i landet, sier Turk.

FNs sikkerhetsråd møttes denne uka. De snakket om situasjonen i landet.

– Situasjonen er kritisk, mener Ecuador.

Siste utgave

På forsiden nå