Verden

Gaza by fikk mathjelp for første gang på lenge

Folk på Gaza sulter og trenger mat. Israel gjør det vanskelig for land å hjelpe palestinerne med mat.

Israel sitt angrep på Gaza gjør det vanskelig for folk på Gaza å skaffe seg mat. Tirsdag fikk de mathjelp fra sjøen. Gaza by fikk også levering av mat for første gang siden 20. februar. Det skriver Verdens matvareprogram (WFP).

Det er lenge siden Gaza har fått mathjelp via sjøen. Ikke siden 2005 har det skjedd, ifølge Ursula Von der Leyen. Hun er sjef for EU. Skipet seilte fra Kypros tirsdag. Det hadde med seg ris, mel, linser, bønner og hermetisk mat. Dette prosjektet støttes av EU. De Forente Arabiske Emirater hjelper også til.

– Behovet er akutt, og situasjonen blir mer desperat for hver time som går. Det sier Espen Barth Eide. Han er Norges utenriksminister.

Dessverre er det ikke nok mat til alle på Gaza. Behovet for mat er stort.

– All mat og annen nødhjelp som kommer til Gaza, er som vi alle vet, noe vi desperat trenger. Det er det ikke tvil om.

Det sier Jens Lærke. Han er talsperson for FNs nødhjelpskontor OCHA.

Land og organisasjoner sliter med å gi hjelp til folk på Gaza. Israel har stengt grensene siden Hamas sitt angrep 7. oktober 2023.

Flere land prøver å få Israel og Hamas til å bli enige om en våpenhvile. Det har ikke skjedd ennå.

Siden 7. oktober er 31.272 palestinere drept på Gaza. Det viser tall fra Gazas helsemyndigheter. Over 73.000 personer er skadd. Tallene er ikke bekreftet fra noen andre. Men FN mener at Gaza sine helsemyndigheter er til å stole på.

USA har også gitt nødhjelp via fly, også kalt «airdrops». Der slipper de ned pakker med mat og andre viktige ting fra flyet. Pakkene har en egen fallskjerm som fører til at de kommer trygt ned på bakken.

USA sier også at de vil bygge en flytende brygge for å gjøre hjelpen lettere, ifølge avisa New York Times. Men det tar tid å få den på plass.

Klar Tales nyhetsbrev

Meld deg på og få en oversikt over de viktigste sakene, forklart på en enkel måte.

Mer fra Verden

På forsiden nå