Verden

Hvem er venner og fiender i Midtøsten?

Forholdet til mange av Midtøstens land er vanskelig. For hvem er det som støtter hverandre?

Verden frykter storkrig i Midtøsten. Sist helg sendte Iran droner og missiler mot fienden Israel. Og Israel svarte dem natt til fredag. Imens herjer krigen på Gaza.

Regionen Midtøsten består av ulike land. Men også ulike grupper. Hvem er venner og hvem er fiender? Under kan du lese om flere land og grupper som ofte blir nevnt.

---

Hvem støtter hvem?


Grupper


  • Houthiene: Houthiene er en gruppe fra Jemen. De startet som en religiøs gruppe og kjemper mot landets regjering. Iran støtter gruppa. Mens de er fiender med Saudi-Arabia, Israel, Egypt og USA. Gruppa har også et godt forhold til Hamas og Hezbollah, som du kan lese om under.
  • Hezbollah: Hezbollah er en gruppe fra Libanon. Gruppa har politisk makt og en militær del. Iran støtter dem. Hezbollah er fiender med Israel, USA og Saudi-Arabia. Mens de har et komplisert forhold Egypt, PA og Qatar. Noen land sier at Hezbollah er en terror-organisasjon.
  • Hamas: Hamas blir sett på som en terror-organisasjon av noen land. De styrer på Gaza. Gruppa er fiender med Israel og USA. De har gode forhold med Hezbollah, Iran, Qatar og houthiene. Mens forholdet er komplisert med Egypt, PA og Saudi-Arabia.
  • Palestinsk Myndighet (PA): PA er de som styrer palestinerne på Vestbredden. Dette er et forsøk på å skape en regjering for palestinerne. De har et komplisert forhold til Israel. Det samme gjelder alle de andre gruppene og landene, utenom Qatar. Sistnevnte har de et godt forhold til.


Land


  • Iran: De har en konflikt med Israel, Saudi-Arabia og USA. Landet støtter Hezbollah, Hamas og houthinene. De har også et godt forhold til Qatar. Mens forholdet er komplisert med Egypt og PA.
  • Israel: Israel har et sterkt forhold til Vesten og USA. Forholdet til Egypt, Qatar, PA, Saudi-Arabia er komplisert, mens de er fiender med Iran, Hamas, Hezbollah og houthiene.
  • USA I Nord-Amerika: Har et godt forhold til Israel, Egypt, Qatar og Saudi-Arabia. De har et komplisert forhold til PA, mens de er fiender med Iran, Hamas, Hezbollah og houthiene.
  • Egypt: Har tidligere vært fiender med Israel, men nå har de en fredsavtale. De har også et komplisert forhold til Hamas, Hezbollah, Iran, PA og Qatar. Mens de har et godt forhold til Saudi-Arabia og USA. De er fiender med houthiene.
  • Saudi-Arabia: Landet er en alliert av USA. De har også et godt forhold til Egypt. De har et dårlig forhold med Hezbollah, Iran, Qatar og houthiene. Forholdet deres er komplisert med Hamas, Israel og PA.
  • Qatar: Har en amerikansk militærbase og har et godt forhold til USA. De har også et godt forhold til PA, Iran og Hamas. Landet har et dårlig forhold til Saudi-Arabia, mens det er komplisert med de andre landene og gruppene.
  • Syria: Syria har et samarbeid med både Iran og Russland. Det sa president Bashar al-Assad i et intervju senest i fjor. Mens Israel og Syria har vært i konflikt i over fem tiår, skriver The Washington Post. Syrias forhold til palestinerne og Hamas er komplisert.
  • Libanon: Libanon er naboen til Israel. Og flere angrep mot Israel kommer fra Libanon. Men det er gruppa Hezbollah som angriper. Landet Libanon og Israel har en vanskelig fortid. Men det har vært ganske rolig på grensa inntil nylig. Iran og Hezbollah i Libanon har et nært forhold.

Da Iran nylig angrep Israel, fikk Israel hjelp. Flere land beskyttet Israel mot angrepet. Et av disse var Jordan, som er naboen til Israel.

Kilder: avisa VG, Store norske leksikon og tidligere Klar Tale-saker.

---






Siste utgave

På forsiden nå