Å være ute i naturen kan gi mange fordeler for helsa. Men bilder og lyder av natur kan også være bra for deg, ifølge ny forskning.
Forskere skannet hjernen til folk som ble påført smerte. Samtidig viste de frem ulike bilder. Noen bilder viste byer. Andre bilder viste natur. Folk opplevde mindre smerter når de så naturbilder.
Tidligere funn
Tidligere forskning har gjort lignende funn. Pasienter trengte mindre smertestillende medisiner når de så ut av vinduer med utsikt over grønne områder. Disse pasientene ble også raskere friske. Det viste en studie for mer enn 40 år siden.
Men årsakene til denne effekten har vært uklare fram til nå. Det sier Maximilian Steininger. Han er ekspert på nevrovitenskap. Steininger jobber ved Universitetet i Wien.
Problemet er at folk opplever natur og smerte forskjellig. Hvis du liker natur, kan det ha en placebo-effekt. Og hva hvis naturen ikke tar vekk smerte, men at byen øker den?
Det er dette forskerne har prøvd å finne ut av. Deltakerne så på ulike bilder. Samtidig fikk de elektriske støt på baksiden av venstre hånd. Noen av støtene gjorde mer vondt enn andre.
Fikk elektriske støt
Det første bildet viste en innsjø med trær rundt. Samtidig hørte de lyder av raslende blader og fuglesang.
Det andre bildet viste bygninger, benker og smug. Samtidig hørte de lyder av bystøy.
Det tredje bildet var av et kontor. I rommet var det triste møbler og lyder av arbeid.
Deltakerne følte minst smerte da de så på naturbildene. Skanningen viste også en forskjell i hjernene deres.
Studien er den første som beviser at naturbilder fungerer mot smerte, ifølge Steininger.
– Naturbildene ga redusert aktivitet i den delen av hjernen som er involvert i å oppfatte smerte, sier han.
Hvorfor fungerer naturbilder?
Forskerne tror natur fanger folks oppmerksomhet. Det leder dem bort fra følelsen av smerte. Dette er et kjent fenomen i psykologien.
Det er praktisk at naturbilder kan gi mindre smerter, sier Alex Smalley. Han er en av forskerne bak studien.
– Denne kunnskapen åpner også nye veier for forskning for bedre å forstå hvordan naturen påvirker våre sinn, sier Smalley.