Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

800 personer blir varslet om ebola

Et flyselskap i USA varsler 800 personer at de bør sjekke seg for ebola. De har reist på samme fly som en smittet kvinne.

En amerikansk sykepleier er smittet med viruset ebola. Tirsdag ble Amber Vinson testet for sykdommen. Dagen før var hun på reise, melder den amerikanske kanalen CNN.

Nå blir 800 personer varslet om smittefaren av selskapet Frontier Airlines. Det gjelder passasjerer som var på flyet samtidig som Vinson. Men i tillegg varsles folk som har tatt samme fly på fem senere reiser.

– Vi tror hun kanskje viste tegn på sykdommen allerede på lørdag. Det er mulig hun ble syk så tidlig som fredag, sier lege Chris Braden. Han jobbet på USAs senter for å forhindre spredning av sykdommer.

LES MER HER: Frykter ebola blant 800 soldater

Det er veldig liten risiko for at Vinson har smittet andre på flyet, sier Baden. Men myndighetene vil være ekstra sikre. De seks som jobbet på flyet, må ta fri i 21 dager. 12 personer er også blitt isolert fra omverdenen. Det er mennesker som har hatt kontakt med Vinson.

Også sykepleieren Nina Pham er smittet. Både Pham og Vinson ble smittet etter å ha pleiet en pasient i USA. Det var Thomas Eric Duncan. Han ble smittet i Liberia, men døde i USA. Nå sjekker USA rutinene sine, skriver nyhetsbyrået NTB. Myndighetene får kritikk fordi sikkerheten ikke har vært god nok.

LES MER HER: Slik er det å kjempe mot ebola

Kofi Annan sier han er skuffet over at Vesten bryr seg om ebola først nå. Annan var tidligere generalsekretær i verdens-organisasjonen FN.

– Verden våknet først da sykdommen nådde Amerika og Europa, sier han, ifølge den britiske kanalen BBC.

8.997 mennesker er så langt smittet av viruset, ifølge Verdens Helseorganisasjon. De fleste er smittet i de afrikanske landene Guinea, Liberia, Nigeria, Senegal og Sierra Leone. 4.493 er døde av sykdommen.