Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Al-Qaida skyld i angrepene i Irak

Tirsdag var det ti år siden USA invaderte Irak. Samme dag døde 52 mennesker i flere angrep. Nå innrømmer terrornettverket al-Qaida at de er ansvarlige for angrepene.

Terror-nettverket al-Qaida innrømmer flere angrep i Irak. Onsdag 20. mars var det nøyaktig ti år siden USA invaderte Irak.

På tiårsdagen var det flere bombe-eksplosjoner i landet. 52 mennesker ble drept. Over 220 ble såret. Al-Qaida sier nå at de var ansvarlig for angrepene.

– Det dere fikk tirsdag var bare begynnelsen. Om Gud vil, blir det etterfulgt av hevn for dem dere har henrettet, skriver Iraks lokale al-Qaida-gruppe i en beskjed på internett.

LES MER HER: 116.000 døde sivile i Irak

Flere islamistiske nettsider viste beskjeden onsdag. Beskjeden truer også med angrep mot Iraks justisminister. Årsaken er at han har sagt at han vil ta livet av flere dødsdømte.

Irak henrettet minst 129 dødsdømte i fjor. Flere ble henrettet i store grupper. En gang ble 21 dødsdømte henrettet på én og samme dag.

Mange har protestert på disse henrettelsene. Det gjelder både verdens-organisasjonen FN og Den europeiske union (EU).

Grupper som jobber for menneske-rettigheter reagerer også på hvordan folk har det i Irak. Fanger har ingen rettigheter. Det er mye tortur. Journalister, kvinner og folk som er for kritiske trues og forfølges. Det sier menneskeretts-gruppene Amnesty International og Human Rights Watch.