Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Anklages for overgrep i Mali

En del av regjeringens soldater i Mali er kalt tilbake fra områder nord i landet. Årsaken er anklager om grove overgrep.

Kaptein Modibo Naman Traore er talsmann for regjeringens soldater. Han sier at soldatene som mistenkes for overgrep, vil bli stilt til ansvar. Soldater skal ha drept folk som er mistenkt for å samarbeide med islamistene.

Organisasjonene Human Rights Watch (HRW) og Amnesty International jobber med menneske-rettigheter. De har anklaget soldater for å ha drept folk som var mistenkt for å ha støttet islamistene. Personene skal ha blitt drept bare på grunn av mistanker, uten at de var dømt for noe. Det skjedde i byene i Sévaré og Konna og Timbuktu. HRW vil blant annet ha informasjon om hva som skjedde med menn. De ble tatt til fange av regjerings-soldater utenfor Timbuktu 14. februar. Deretter forsvant de, skriver nyhetsbyrået NTB.

LES MER HER: Flere hundre islamister drept i Mali

– Myndighetene i Mali har ikke tatt disse alvorlige forbrytelsene på alvor. Regjeringen bør straks begynne etterforskning av disse overgrepene og stille de skyldige til ansvar, sa Corinne Dufka i HRW tidligere i måneden.

Ifølge Modibo Naman Traore vil soldatene nå bli stilt til ansvar.

Frankrike sendte styrker til Mali 14. januar. Sammen med regjeringshæren har de tatt kontrollen over Nord-Mali tilbake fra ekstreme islamister. Men så langt er få av islamist-lederne drept eller tatt til fange. Folk fra flere islamistiske terror-organisasjoner var i området, men rømte da soldatene nærmet seg.

LES MER HER: Islamister ødela kulturarv

Blant dem som har forsvunnet, er Mokhtar Belmokhtar. Han planla angrepet mot gassanlegget i In Aménas i Algerie. 37 utenlandske arbeidere ble drept, blant dem fem norske Statoil-ansatte.

Både han og mange andre opprørere skjuler seg nå trolig i det enorme fjellområdet Adrar des Ifoghas nordøst i Mali. Området grenser til Algerie og Niger. Det har vært skjulested for ørkenbanditter i århundrer.

– Vi vet med sikkerhet at disse terroristene har skjult seg der, sa Frankrikes president, François Hollande tidligere i måneden.

LES MER HER: Vanlige folk i Mali lider