Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Åpner for flyangrep i Irak

USAs president Barack Obama åpner for å angripe opprørsgruppa ISIL i Irak fra lufta.

Amerikanernes president Barack Obama åpner for luftangrep mot opprørsgruppen ISIL i Irak. Hensikten er å beskytte amerikanere i landet. Han ønsker også å hindre et folkemord på religiøse grupper.

Natt til fredag norsk tid sa presidenten at han vil hindre et mulig folkemord mot yezidiene. Det er en religiøs minoritet nord i Irak. Mange yezidier har flyktet til fjellene utenfor byen Sinjar.

– Vi kan handle ansvarlig for å hindre et folkemord, sa Obama på pressekonferansen.

LES MER HER: Mange flykter i Nord-Irak

Han sa at luftangrep kan bli aktuelt. Det er for å hjelpe soldater som forsøker å hjelpe flyktninger. Flyktningene er omringet av opprørere. I tillegg åpnet Obama for flyangrep hvis ISIL nærmer seg den kurdiske hovedstaden Arbil. Der er det mange amerikanere.

Obama har også godkjent at sendinger med hjelp slippes ned til flyktninger i Irak fra fly. Flere slike flydropp er allerede blitt gjennomført.

Presidenten sa at Iraks regjering har bedt USA om hjelp. USA kan ikke la være å gjøre noe når det er mulig å unngå en massakre, sa Obama.

Men han kommer ikke til å sende soldater på bakken i Irak, sa han.

– Vi støtter irakerne når de slåss mot disse terroristene. Likevel vil ikke amerikanske styrker bli sendt tilbake for å kjempe i Irak. Det finnes ikke noen amerikansk militær løsning på den større krisen i landet, sa presidenten