Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Blander islam og kristendom

I Nigeria kan du høre «halleluja» og «allahu akbar» i samme gudstjeneste. Chrislam samler kristne og muslimer.

 byen Lagos i Nigeria finnes en uvanlig menighet. Pastoren bruker både Bibelen og Koranen under gudstjenesten. Han snakker om at alle er barn av Abraham. Så synger menigheten sammen.
Religionen heter chrislam. Det er en blanding av kristendom, islam og gammel afrikansk religion. Chrislam har rundt 1.500 medlemmer.

140 millioner mennesker bor i Nigeria. Rundt halvparten er kristne. Den andre halvparten er muslimer. Muslimer og kristne har slåss mot hverandre i mange år.

Chrislam har blitt et alternativ for alle dem som er lei av å slåss mot hverandre. Det mener Ester Mark. Hun studerer religions-sosiologi ved Københavns Universitet.
– Jeg tror chrislam samler folk. De slutter å tenke på hvorfor de er uenige. I stedet finner de likheter, sier Mark til Klar Tale.

Hun skriver også kommentarer i danske aviser. Mark er en av få personer som har skrevet om chrislam. Mark fikk vite om religionen ved en tilfeldighet. Hun synes det er rart at ikke flere forsker på chrislam.

– Men det er en liten religion. Mange forskere vil nok heller jobbe med en stor religion som islam eller kristendom. Folk i disse religionene gjør mye som tiltrekker seg oppmerksomhet. På godt og vondt, sier Mark.

Chrislam ble startet i 1980-årene av en mann som het Tela Tella. Han kalles «Ifeoluwa». Det betyr «Guds vilje». Men det er ikke Tella som styrer menigheten i Lagos i dag. Det er pastor Shamsuddin Saka. I 1990 fikk han en beskjed fra Gud. Den gang var Saka muslim.

– Gud ba ba meg jobbe for fred mellom kristne og muslimer, sier han til den amerikanske TV-kanalen Religion & Ethics Newsweekly. Så startet Saka menigheten i Lagos.

Chrislam er en blandings- religion. Det finnes mange slike religioner. Og det er ikke noe nytt at folk blander ulik tro. I Tyrkia har de for eksempel alevisme og i Japan shinto-buddhisme.

Ester Mark sier at forskjellige mennesker går i chrislam- menigheten i Lagos.
– Men mange er fattige. De ønsker å finne håp for fremtiden. Pastoren snakker om å skape fred. Det synes mange er viktig. Da velger de chrislam, sier hun.

På nettsiden til den danske avisen Kristeligt Dagblad diskuterer leserne chrislam. Noen lurer på om chrislam er en sekt. En sekt er en religiøs gruppe som følger strenge regler. De er ofte lukket for dem som ikke er medlemmer.

Mark mener det er feil å kalle chrislam for en sekt.
– Sekt er en gruppe mennesker som er negative til samfunnet rundt dem. Chrislam er opptatt av å spre et positivt budskap, sier hun.