Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Brannen startet i et kjøleskap

Politiet tror 79 mennesker ble drept i brannen. Nå har du funnet ut hvordan den startet.

Britisk politi sier brannen startet i et kjøleskap. De har snakket med folk som var i blokka. En som bodde i leilighetene der det begynte å brenne sa til naboene at kjøleskapet «eksploderte», skriver avisa The Independent.

Politiet undersøker nå om noen kan dømmes for drap etter brannen. Det er ikke sikkert hvem som får ansvaret. Utenpå hele blokka var det brannfarlige plater. Politiet tror de kan være grunnen til at brannen spredte seg så fort at mange ble fanget inne i blokka.

Platene var lagt utenpå blokka i 2015. De er laget av to lag aluminium. Mellom dem er det isolasjon. Isolasjonen er brennbar. Det er farlig.

Egentlig skal ikke brann kunne spre seg fra én leilighet til en annen. Brannen skal hvertfall ikke spre seg fra en etasje fra en annen.

Om den holder seg i én etasje kan brannvesenet komme til og slukke. Det kunne de ikke i Grenfell-blokka. Der begynte brannen mest sannsynelig i tredje etasje. Veldig fort spredte den seg helt til toppen. Mest sannsynlig på grunn av platene. Minst 79 har dødd i brannen.

600 andre blokker har samme typer plater på utsiden, sier statsminister Theresa May.

Brannfolk har undersøkt mange av landets høye blokker etter brannen.

BILDER

Bildet viser en brent bygning. I ett av vinduene står en brannmann.

BRANN: Brannfolk undersøker blokka som brant. Flere andre blokker kan være like farlige. FOTO: Tolga Akmen / AFP / NTB scanpix

Vis bildetekst