Verden

Care vil ha mer oppmerksomhet til krisene i verden

Mange av de største krisene i verden får lite oppmerksomhet. Det har blitt verre under pandemien. Organisasjonen Care ber Norge gjøre noe med det.

I 2020 ble det skrevet 429 saker i aviser om det som skjer i Burundi. Nesten 400.000 personer er på flukt fra landet. Folk kan bli drept for å være uenige med myndighetene. Og det blir mindre frihet for media og frivillige organisasjoner i landet. På samme periode ble det skrevet 39.900 saker om at rap-artisten Kanye West ville bli president i USA.

Care er en hjelpe-organisasjon. De har laget en rapport. Den handler om kriser som får lite oppmerksomhet. Care har undersøkt 1,2 millioner kilder i media. De ti verste krisene ble omtalt i 12.719 artikler i fjor. Alle de ti krisene rammer mange mennesker. Hver krise har følger for livet til minst én million. Det viser data fra Reliefweb, Acaps og Cares egne data.

Det som skjer i Burundi er det som får minst oppmerksomhet med 429 saker. Det har vært krise i landet i flere år. Det var 542 saker om krisen i Guatemala og 621 saker om det som skjer i Den sentral-afrikanske republikk.

Care har sett på omtalen for 45 ulike kriser i tiden fra 1. januar til 30. september 2020. Situasjonen i Libanon fikk mest oppmerksomhet fra media. Care sier det var 247.000 saker om dette på nett.

De fant 230.000 saker om kriser i Tyrkia, og 95.000 saker om krisen i Libya. Krisene i Syria, Jemen og Irak ble omtalt i 41.000, 62.000 og 54.000 saker i fjor. Det ble laget 334.000 saker om at Playstation 5 skulle bli lansert i 2020, sier Care.

Det har vært mest saker om korona i nyhetene i fjor. Det gjør at det har blitt mindre omtale på andre kriser.

– Korona er en ekstra trussel for kvinner, jenter og andre sårbare personer som blir rammet av disse krisene. Mange av de sier at «hvis vi ikke dør av korona, er vi redd vi vil vi dø av sult eller vold». Vi i Care er svært bekymret for hva som blir følgene av at det er så lite fokus på noen av de største krisene i verden, sier Kaj-Martin Georgsen. Han er general-sekretær i Care Norge.

Tall fra verdens-organisasjonen FN viser at flere trenger humanitær hjelp. De sier det er 40 prosent flere som trenger slik hjelp nå enn for ett år siden.

– Det er den største økningen som er registrert på ett år. Den har aldri vært større. FN anslår at mer enn 235 millioner mennesker vil trenge humanitær hjelp i 2021, sier Georgsen.

Han mener det er for lite oppmerksomhet i media. Og det gjelder for de fleste kriser.

– Alle humanitære kriser lider av dette. De får alltid for lite oppmerksomhet. De er sjelden på forsida av avisene. Det er få saker om det på TV og radio. Det mange flere saker med nyheter om kjendiser, politikk og andre saker, sier han.

Care mener lite oppmerksomhet påvirker livene til de som er rammet av krisene. De sier regjeringen i Norge må gjøre mer for å gjøre krisene mer kjent. Norge bør bruke plassen i FNs sikkerhetsråd til dette.

– Regjeringen sier at den vil prioritere kampen mot seksualisert vold i konflikt. De sier de vil prioritere å inkludere kvinner i konfliktløsning og fredsarbeid. Norge har en viktig stemme i FNs sikkerhetsråd. De kan bidra til å løfte fram disse konfliktene, sier Georgsen.

Dette er krisene som får minst omtale:

1. Burundi (429 artikler)

2. Guatemala (542 artikler)

3. Den sentralafrikanske republikk (621 artikler)

4. Ukraina (702 artikler)

5. Madagaskar (1.464 artikler)

6. Malawi (1.473 artikler)

7. Pakistan (1.515 artikler)

8. Mali (1.816 artikler)

9. Papua New Guinea (2.014 artikler)

10. Zambia (2.143 artikler)

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå