Verden

De verste katastrofene

Dette er de verste katastrofene som skjer i verden akkurat nå.

Jan Egeland er direktør for Norsk utenrikspolitisk institutt. Sammen med Dag Horntvedt har han valgt ut de verste katastrofene i verden i dag. Horntvedt er programsjef for hjelpe-organisasjonen Leger uten grenser.

1: FLYKTER FRA KRIG

LAND: Sudan, Øst-Kongo, Den sentral-afrikanske republikk, Pakistan, Somalia og Sri Lanka.
Langvarige konflikter har gjort at mange tusen mennesker må flykte. Kvinner lider spesielt i områder der det er krig. Mange blir voldtatt. Egeland mener at få vil snakke om kvinners situasjon i krigsområder.

– Kvinner er en ekstra utsatt gruppe i fattige og krigsherjede land. De blir ofte utsatt for ekstreme påkjenninger i krig. Mange blir voldtatt eller opplever andre typer vold, forteller Egeland. Det skjer spesielt i Øst-Kongo, i Darfur-regionen og i Den sentral-afrikanske republikk. Kvinner gjør 60 prosent av alt arbeidet i slike land. Men de får bare 10 prosent av lønningene. Kvinnene eier også bare 1 prosent av alt land, ifølge FN.

I Den sentral-afrikanske republikk har Herrens motstandshær (LRA) drevet 300.000 mennesker på flukt. LRA har spredd seg fra Nord-Uganda til Den sentral-afrikanske republikk.

På Sri Lanka er krigen mellom Tamil-tigrene og regjeringssoldater endelig slutt. Men nøden er fortsatt stor.

2: SULT

LAND: Kenya, Somalia, Eritrea, Etiopia, Uganda, Tsjad, Mali,
Mauritania, Burkina Faso og Nigeria.

I Kenya og Somalia er det til sammen 13 millioner mennesker som nå trenger akutt hjelp for å overleve. I begge landene har regnet sviktet i over to år. Jorda er knusktørr og hard.

23 millioner voksne og barn er truet av sult og tørke i Øst-Afrika.

Også flere andre land i Vest-Afrika sliter med tørke og sult. Situasjonen er verst i Niger. Der trues sju millioner mennesker av sult.

Langvarig tørke har ført til små avlinger og lite mat. Organisasjonene Redd Barna og Oxfam advarer mot en sultkatastrofe.

3: SYKDOM

LAND: Sudan og Somalia.
Sudan er delt i to. Problemene er verst i Sør-Sudan. Lokal-befolkningen i store områder har ikke tilgang til viktige helsetilbud. Landet er like stort som hele Europa. Derfor er det vanskelig for Leger uten grenser å jobbe i landet.

Verdens-samfunnet har fokus på gjenoppbygging etter konflikter. Men det er lite fokus på helsetjenester som kan redde liv.

I Somalia er også underernæring og helseproblemer en stor trussel. Leger uten grenser har en del medisinske prosjekter i sør.

4: FARLIGE FOR HJELPE-ARBEIDERE

LAND: Pakistan, Afghanistan, Jemen og Somalia.
I disse landene er det farlig for hjelpearbeidere å jobbe. I tillegg gjør interne konflikter det vanskelig for Leger uten grenser å hjelpe dem som bor der.

– Opprørs-styrker er i konflikt med regjeringen. Folk flykter, men vi kan ikke gå inn. Det samme gjelder i Somalia. Der kan vi nesten ikke være. Men vi støtter lokale sykehus så godt vi kan. Vi må også tenke på sikkerheten
til folk som jobber der, sier Horntvedt.

Siden 2008 er 42 hjelpearbeidere drept i verden. Tre av disse var fra Leger uten grenser.

5: SMITTET AV HIV OG AIDS

LAND: Pakistan, Sri Lanka, Kongo, Afghanistan, Somalia og Jemen.
Leger uten grenser er bekymret for at folk ikke får medisiner de trenger. Det er The Global Found for bekjempelse av hiv og aids som betaler for medisinene. De får penger fra andre givere. Men det blir færre gaver. Det betyr at det ikke er nok penger til medisin mot sykdommen aids for dem som trenger det.

– Det ser vi på som veldig alvorlig. Det er mange som trenger behandling med medisiner. Den er ganske dyr. Og folk trenger medisinen hele livet. Da kan de leve godt i mange, mange år, sier Dag Horntvedt i Leger uten grenser.
Uten medisiner vil folk dø. Det merkes i lokalsamfunnet. Barn blir uten foreldre.
– I verste fall vil folk ikke få behandling fordi de ikke får medisiner, sier Horntvedt.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå