Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Deler ut egen fredspris

Kina er fortsatt sinte over utdelingen av Nobels fredspris. Nå lager de sin egen pris.

Torsdag deler de ut sin alternative fredspris til Lien Chan. Han er tidligere visepresident i Taiwan, skriver nyhetsbyrået NTB.

Fredag deles Nobels fredspris 2010 ut i Oslo. Prisen er vunnet av kinesiske Liu Xiaobo. Han sitter fengslet i Kina, og får derfor ikke tatt imot prisen. Kina ble sinte da det ble kjent at fredsprisen ble gitt til Liu. Kineserne mener at han er en kriminell.

LES MER HER: Fornærmer Kina

Kineserne har akkurat laget Konfiucus-prisen. Den er oppkalt etter en kinesisk filosof som kommunistpartiet liker. Prisen ble skrevet om for første gang i avisa Global Times midt i november.

Tan Changliu er en av dem som har vært med på å få istand prisen. Han sier at gruppen ikke samarbeider med myndighetene. Men invitasjonen til prisutdelingen ble sendt ut av det kinesiske kulturdepartementet.

Lien Chan får prisen for sitt arbeid med forsoning mellom Kina og Taiwan. Han får prisen på en seremoni i Beijing torsdag, ifølge invitasjonen.

Det var seks kandidatene til prisen. De andre var palestinernes leder Mahmoud Abbas og  Sør-Afrikas tidligere president Nelson Mandela. De vurderte også Microsoft-gründeren Bill Gates og den kinesiske dikteren Qiao Damo. Pachen Lama var den skjette kandidaten. Han var tibetansk buddhismes nest mektigste leder.

Kineserne har truet både Norge og andre land etter at vinneren av Nobels fredspris ble kjent. 19 land har sagt at de ikke blir med på seremonien for utdelingen av prisen 10. desember. Mange av landene sier at årsaken er press fra Kina.

LES MER HER: 19 land vil ikke komme