Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Disse kan gi deg kreft

E-sigaretter gir stor risiko for kreft. Det sier forskere fra Japan.

Mange har begynt å bruke elektroniske sigaretter (e-sigaretter). De avgir damp i stedet for røyk. Mange har håpet og trodd av de var mindre farlig enn vanlige sigaretter. Det har ennå ikke vært mye forskning på e-sigaretter.

Men nå sier forskere fra Japan at e-sigarettene er farlige. De har jobbet på oppdrag for helse-myndighetene i Japan. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

LES MER HER: Vil skremme folk fra å røyke

Én type e-sigarett hadde ti ganger flere stoffer som kan gi kreft, enn vanlige sigaretter. Det sier forskeren Naoki Kunugita. Blant stoffene som kan gi kreft er formaldehyd og acetaldehyd.

Forskerne fant ut at det var ulik mengde av formaldehyd i ulike sigaretter. En tråd i sigarettene varmer opp stoffene i e-sigarettene.

– Når tråden blir altfor varm, lages flere skadelige stoffer, sier Kunugita.

LES MER HER: Vi kjøper færre sigaretter

Forskerne gir rapporten sin til myndighetene. Så skal de bestemme om Japan bør ha lover om salg av e-sigaretter. Det har de ikke i dag.

I Norge er det lov å selge e-sigaretter. Men det er ikke lov å selge stoff med nikotin til å ha i e-sigarettene. Det er likevel lov å kjøpe nikotin-stoff fra utlandet hvis du bare skal bruke det selv.

Verdens helseorganisasjon (WHO) ber flere land lage lover mot e-sigaretter.