Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Død vinner får beholde nobelprisen

Mandag ble nobelprisen i medisin delt ut. Men en av mottakerne døde fredag. Ralph Steinman får likevel beholde prisen.

Mandag fortalte Nobel-komiteen hvem som får årets nobelpris i medisin. Den gikk til Ralph Steinman fra Canada, Bruce A. Beutler fra USA og Jules A. Hoffman fra Luxembourg. Men Nobel-komiteen visste ikke at Steinman døde fredag. Han hadde kreft i bukspytt-kjertelen, ifølge Rockefeller Universitet. Steinman ble 68 år gammel.

LES MER HER: – Fredsprisen blir interessant

Mandag kveld sa Nobel-komiteen at Steinman likevel får beholde prisen. Det er selv om nobelprisen ikke skal gis til døde personer. Reglene sier at prisen kan gå til en person som dør før han eller hun får mottatt prisen. Det melder Nobel-stiftelsen.

– Vi har tolket denne regelen. Dermed har vi bestemt at Ralph Steinman skal få nobelprisen i medisin 2011. Det skriver stiftelsen i en presse-melding.

Komiteen sa mandag at Steinman hadde vunnet prisen sammen med Beutler og Hoffman. Årsaken var deres forskning på menneskers immun-system. Det er kroppens forsvar mot bakterier og virus. Men komiteen sa hvem som hadde fått prisen før de fikk vite at Steinman var død.

Nå vil halvparten av prisen på 8,5 millioner kroner bli overført til Steinmans familie. Det får bestemme hva pengene skal brukes til. Det sier Nobel-stiftelsens talskvinne Annika Pontikis.