Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Enige om ny hjelp til Hellas

Landene som bruker valutaen euro, har godkjent en ny plan om å gi 1.000 milliarder kroner til Hellas.

Landene som bruker valutaen euro, er enige. Tirsdag godkjente de en ny plan for å hjelpe Hellas. Landet får 1.000 milliarder kroner. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Forhandlingene i Brussel i Belgia varte i 13 timer. Først rundt klokka 4.00 ble det klart at partene ville bli enige.

– Det er en veldig god avtale. Jeg setter pris på at den greske regjeringen har forpliktet seg. De skal igjen skape vekst og stabilitet, sa Mario Draghi. Han er sjef for Den europeiske sentral-banken.

Hellas har sagt ja til å gjøre veldig kraftige kutt. Det er en betingelse for krisehjelpen. Jean-Claude Juncker er Luxembourgs statsminister. Han leder gruppen av finansministre fra euro-landene. På en pressekonferanse tirsdag morgen sa han at det Hellas gjør, vil bli nøye overvåket.

Han sa at den greske regjeringen har lovet å endre grunnloven. De skal innføre en ny paragraf. Der skal det stå at det viktigste alltid skal være å betale ned statsgjeld.

Banker må slette gjelden som Hellas har til dem. De har nå godtatt å slette over 70 prosent av sine lån til Hellas.

Men fremdeles er det fare for at Hellas kommer til å trenge mer hjelp i framtiden. Det viser en hemmelig rapport om den økonomiske situasjonen i Hellas. Den ble gitt til flere medier midt under forhandlingene.