Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Får sterk kritikk

Mennesker hadde skylden for ulykken på atomverket Fukushima i Japan. Det mener de som har undersøkt ulykken.

Verket Fukushima i Japan lager energi fra atomkraft. I mars 2011 skjedde det er kraftig jordskjelv i området. På grunn av jordskjelvet kom det også en tsunami. Det førte til en farlig atom-ulykke der skadelig stråling lakk ut av fra kraftverket. 

Nå har japanske myndigheter undersøkt hva som skjedde. En gruppe av eksperter har gransket saken. De mener at jordskjelvet ikke hadde skylden for ulykken. Den kunne vært unngått hvis ikke mennesker hadde gjort feil. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

– Det er helt klart at ulykken var en menneske-skapt katastrofe, står det i rapporten fra gruppa.

LES OGSÅ: – Må stenge Fukushima

Rapporten kritiserer eierne av atomverket. Myndighetene i Japan får også kritikk. De har ikke passet på at atomverket ble godt nok drevet. De reagerte heller ikke raskt nok på ulykken.

Den tidligere statsministeren Naoto Kan får kraftig kritikk. Han og regjeringen var trege og gjorde ikke nok. De var dårlig forberedt på en katastrofe.

Regjeringen ringte også flere ganger til eierne av atomverket. De ringte for å stille enkle spørsmål. Det førte til at eierne måtte bruke mye tid på å svare regjeringen. Derfor gikk arbeidet med å få kontroll tregere.

LES OGSÅ: Får 66 milliarder i krisehjelp