Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Feirer etter redningen

De 12 guttene og treneren klarte seg godt i grotta. Onsdag feiret Thailand at de ble reddet ut.

Tirsdag ettermiddag klarte dykkere å få med seg resten av fotballaget ut. 12 gutter og treneren var reddet fra grotta i Thailand. Den vanskeligste delen av redningsoperasjonen hadde vart i tre dager. Guttene var fanget i 18 dager i mørket.

Onsdag er folk glade over at det gikk så bra. Men det var i siste liten. Det skjedde en stor feil bare timer etter at de siste var hentet ut. Da stanset pumpene som var satt opp i grotta. Pumpene holdt vannet ute av grottene. Dermed steg vannet igjen.

Avisa The Guardian skriver at folk som jobbet lenger inne i grotta, plutselig måtte skynde seg ut. Da var mange dykkere og arbeidere fortsatt inni grotten. De jobbet med å rydde opp alt som var fraktet inn. Tre dykkerne og en lege var med guttene de siste dagene. De var akkurat ute da pumpene gikk i stykker.

Guttene er lagt inn på sykehus i Chiang Rai. Legene sier de har klart seg bra. Guttene har mistet omtrent 2 kilo vekt. Årsaken er mangel på mat. Men de har drukket ganske rent vann som rant inne i grotta.

Tre av guttene har lettere lungebetennelse. Ellers kan de første guttene som ble reddet nå spise vanlig mat. De kan også gå omkring. De åtte som ble reddet sist spiser foreløpig grøt. Det tar tid å venne magen til mat igjen.

Guttene ser ut til å ha klart seg godt også psykisk. Men de vil bli sjekket av psykologer.

Redningsfolkene lagde et rop de brukte da guttene ble reddet ut. Det var «hooyay». Dette sto på forsidene av avisene i Thailand. Mange bruker ordet i sosiale medier.

Dykkerne og resten som hjalp blir hyllet. Folk takker også utlendingene som hjalp til.

Onsdag sto en gruppe utenfor sykehuset. Flere hundre skoleelever ropte heiaropene for alle. Også for dem som var kommet fra utlandet for å gjøre redningen til en suksess.

Til slutt ble guttene hentet ut ved hjelp av 19 dykkere. Flere av dem er thailandske spesialsoldater. De andre var fra Storbritannia, Australia og andre land. Redningen var farlig, både for guttene og for redningsmannskapet. En thailandsk dykker døde da han gikk tom for luft. Han satte ut tau og nye tanker med luft i grottene.

To dykkere hjalp hver av guttene ut. Det var en dykker foran og en dykker bak. Guttene var festet til den forreste med line. De var også koblet med en slange til en tank med luft som dykkeren hadde på magen.

Mange steder var det vann til taket. De måtte også åle seg fram i trange passasjer. Men fordi mye vann var pumpet ut, var det også lange strekninger med tørr grunn. Der kunne guttene bæres.