Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Folk mener Romney var vinneren

I natt møttes president-kandidatene i USA til den første og viktige debatten. Både folket og media mener at Romney var best.

Natt til torsdag møttes president-kandidatene i USA til debatt. Den aller første TV-sendte debatten regnes som veldig viktig i presidentvalget.

Mitt Romney er Republikanerens kandidat til å bli president. Han «knuste» president Barack Obama. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

LES MER HER: Obama øker ledelsen

Helt siden 1984 har TV-kanalen CNN snakket med folk etter den første debatten i valgkampen. Denne gangen svarte 67 prosent at de mener Mitt Romney vant. 25 prosent mener Obama vant.

– Ingen har klart å komme over 60 prosent siden 1984, sier Keating Holland. Han er ansvarlig for spørre-undersøkelser i CNN.

Også kanalen CBS har snakket med folk. Deres seere mener også at Romney var best, men der er tallene lavere. 46 prosent sier at Romney var best. 22 prosent mener Obama var best. 32 prosent mener de to var like gode.

LES MER HER: Lover 12 millioner nye jobber

Avisene og TV-kanalene i USA er enig med resten av folket. De beskriver Romney som tøff og selvsikker. Obama blir beskrevet som for passiv. Han var ikke klar nok om hva han mener.

Norske eksperter støtter denne meningen. De mener også at Romney var best.

– Jeg synes han klarte seg bedre enn ventet og at han vant debatten, sier historiker Ole Moen til NTB.

Økonomi var en viktig del av diskusjonen, skriver nettstedet NRK.no. Obama var opptatt av å fortelle at økonomien i landet var dårlig allerede da han tok over som president. Romney var opptatt av å vise at han ikke bare jobber for rike amerikanere. Obama nevnte ikke Romneys berømte tabbe der han sa at 30 prosent av amerikanere går på trygd.

LES MER HER: – Halve USA vil ikke jobbe

– Obama fomlet en del. Han måtte tenke seg om, og virket dårlig forberedt, sier Moen.

Undersøkelser har vist at Obama har vært mer populær enn Romney. Men Moen tror at dette nå kan jevne seg ut.

Valget på president er 6. november. Romney og Obama skal ha to TV-debatter til før valget.