Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Forhandler på hemmelig sted

Myndighetene og FARC-geriljaen i Colombia er i gang med forhandlinger i Norge.

Torsdag startet forhandlingene mellom myndighetene og FARC-geriljaen i Colombia. Forhandlingene skjer i Norge.

Ifølge kanalen NRK foregår forhandlingen på et hemmelig sted nær Gardermoen i Akershus. Men akkurat hvor er hemmelig. Det er både for å skape fred rundt forhandlingene, og for sikkerhetens skyld. …

Før forhandlingene starter skal det være presse-konferanse på Hurdalsjøen Hotell i Hurdal i Akershus.

– Men det er ikke der selve samtalene skal holdes, sier Veslemøy Lothe Salvesen til NTB. Hun er kommunikasjons-rådgiver i Utenriksdepartementet.

I 2002 var det også forhandlinger om fred mellom partene. Men forhandlingene brøt sammen.

LES MER HER: Enige om fredsavtale i Filippinene

Det har vært konflikt i Colombia helt siden 1964. Da ble gruppa FARC startet. De ville kjempe for sosial rettferdighet og bedre lover om jordbruk. Året etter startet enda en gerilja-gruppe, ELN. Det ble konflikt mellom de to gruppene.

FARC har vært svært mektig. På det meste har de hatt 20.000 soldater. Men nå er gruppa svekket. Antagelig er de færre enn 9.000 personer. Flere av lederne deres er også blitt drept. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Jordeiere og narkotika-handlere dannet også en militær gruppe på 1980-tallet. Den het AUC. Den skulle kjempe mot FARC og ELN. Både hæren og mange politiske ledere støttet AUC.

I 2003 ble AUC oppløst. Mange av de som var med i AUC, ble en del av kriminelle grupper. Spesielt er narkotika-handelen stor i landet. Også FARC handler mye med narkotika og gull. Målet deres om å skape sosial rettferdighet, har kommet i annen rekke.

Drap, narkotikahandel, kidnapping og annen kriminalitet er dermed blitt et stort problem i Colombia. Nå er håpet at en avtale i Oslo kan bidra til mer fred i landet.