Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Fredspris til russere eller syrere?

Mennesker som jobber for frihet i Russland. Eller som hjelper folk i krigen i Syria. Det er noen av de som er nominert til fredsprisen.

Fram til midnatt 31. januar kunne folk nominere andre til Nobels fredspris. Nobelkomiteen forteller ikke hvem som er nominert. Men noen forteller selv hvem de har nominert.

Petter Eide i Sosialistisk Venstreparti (SV) har nominert flere kandidater. Alle handler om menneske-rettigheter.

– Menneske-rettighetene er under et enormt press i Russland, sier Eide til NTB.

Han sier at staten bestemmer for mye og at politikken langt til høyre styrer. Folk slipper også unna med å undertrykke og drepe folk som kjemper for menneske-rettigheter, ifølge Eide.

Derfor vil han at prisen skal gå til aktivister i Russland. Han har nominert flere. De er aktivisten Svetlana Gannusjkina, den kritiske avisa Novaja Gazeta og organisasjonen Committee Against Torture (komiteen mot tortur).

I tillegg har Eide nominert varsleren Edward Snowden. Han har også nominert Den europeiske menneskerettighets-domstolen i Strasbourg.

– Domstolen er enormt viktig for å holde Europa sammen, sier han.

Eide var tidligere leder i Amnesty Norge. De jobber for menneske-rettigheter.

Lars Haltbrekken fra SV har nominert FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

– 65 millioner mennesker er på flukt. Europeiske ledere slåss om å bygge høyest murer. Samtidig har UNHCR stått opp for flyktningers rettigheter og vært deres stemme, sier han til NTB.

Arne Nævra fra SV har nominert De hvite hjelmene. Gruppa hjelper folk i krigen i Syria.

Karin Andersen i SV har nominert legen Denis Mukwege i Kongo. Han hjelper kvinner som er blitt voldtatt. Andersen har også nominert Yanar Mohammed. Han jobber for organisasjonen OWFI i Irak. De kjemper mot seksualisert vold i krig.

Himanshu Gulati i Fremskrittspartiet har nominert peshmerga-styrkene. Det er militære styrker i det kurdiske Nord-Irak. De kjemper mot terrorgruppa Den islamske staten (IS).

– Uten peshmerga-styrkene ville ikke terrorgruppens kalifat vært bekjempet i dag, sier Gulati. Kalifat er navnet på området som IS styrte i Irak.

Styrkene bidro også til å redde mange fra folkegruppa yazidier i Sinjar-fjellene i Irak, sier Gulati.

Medlemmer av Nobelkomiteen kan fortsatt nominere kandidater. Det gjelder fram til årets første møte siste uken i februar. Neste fredpris deles ut i desember 2018.