Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Frykter at det har skjedd folkemord

Det kan ha skjedd folkemord i Den sentralafrikanske republikk. Nå griper Frankrike inn i landet.

Religiøse grupper kjemper mot hverandre i Den sentralafrikanske republikk. Det fører til vold i landet, skriver nyhetsbyrået NTB.

Frankrike lurer på om det har skjedd folkemord i landet og griper inn i konflikten. Frankrike får kanskje støtte fra FN i saken.

Torsdag var det harde kamper i hovedstaden Bangui. 23 mennesker ble drept og 46 såret i trefningene, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

LES OGSÅ HER: Kan godta Syria-aksjon hvis FN sier ja

Torsdag skal saken behandles i FNs sikkerhetsråd. De skal bestemme seg om de vil godta at Frankrike griper inn i det afrikanske landet. Frankrike vil gjøre det for å beskytte menneskene. Den sentralafrikanske republikk har vært en fransk koloni.

– Landet er på randen av folkemord, sa Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius. Han sa det til radiostasjonen France 2 nylig.

FN sier at 460.000 mennesker har måtte flykte fra sine hjem. En million mennesker har behov for mat.

Det er ikke så mange i verden som bryr seg om konflikten i Den sentralafrikanske republikk. Derfor sier organisasjonen Flyktninghjelpen at det er verdens mest glemte konflikt.

– Vannet har stoppet. Det er ikke mat i butikken. Folk er redde for å sende sønnene sine ut for å lete etter mat. De er redde for å bli tatt av grupper som trenger barnesoldater. De er også redde for å sende døtrene sine ut. De kan bli voldtatt, sier Richard Skretteberg til NTB.

Han er seniorrådgiver i Flyktninghjelpen.