Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Frykter utbrudd av meslinger og polio

Verden jobber for å stoppe viruset korona. En forsker advarer om hva det kan føre til. Han er redd for at andre sykdommer blir glemt.

Mange av verdens innbyggere blir bedt om å være hjemme. Det er for å stoppe spredningen av viruset korona. Det gjør at mange går glipp av vaksiner.

Tiltakene mot korona får konsekvenser. Folk blir hjemme fra timene de har til å vaksinere seg. Flere store arrangementer for å vaksinere mange blir avlyst. Det skjer blant annet i det sørlige Afrika. Det gjør at barn og voksne går glipp av vaksiner. De blir mer utsatt for dødelige sykdommer.

Les mer: – Det er lett å glemme at meslinger kan være farlig

Seth Berkley er bekymret. Han er sjef for Gavi Vaccine Alliance. Han tror flere sykdommer vil spre seg nå. Gavi gir mange vaksiner til utviklingsland. De blir gitt til barn.

– Meslinger er trolig nummer én på min bekymringsliste nå, sier han.

Meslinger er svært smittsomt. Sykdommen kan være dødelig. Flere har fått sykdommen de siste årene. Den var nesten borte. Det er fordi mange er vaksinert.

Mer enn 140.000 mennesker døde av meslinger i 2018. De fleste som døde, var fra fattige land sør for Sahara i Afrika.

Det viktig med jevnlig vaksinering. Men er spesielt viktig i en slik tid, sier Berkley. For hvis et annet utbrudd skjer, vil det føre til at helsevesenet neppe klarer å hjelpe alle.

Les også: Vil ha mer internasjonalt samarbeid om korona

Tiltak som skal stoppe spredningen av polio, er stoppet. Kampanjer for å folk til å vaksinere seg, er avlyst. Det er slutt på besøk fra dør-til-dør. Det kan føre til at de kan miste kontrollen over smittespredningen. Det er for å unngå at folk blir utsatt for risiko. Det gjelder både for utsatte grupper og helsearbeidere.

Eksperter i organisasjonene er enige i at det er nødvendig. Det handler om hvor raskt viruset korona sprer seg. Men de er klare på at det vil føre til at sykdommer vil spre seg.

Polio er en sykdom som gir lammelser. Den rammer først og fremst barn under 5 år. Det er mulig å få flokk-immuninitet mot sykdommen. Da må minst 95 prosent av alle barn under 5 være vaksinert. Derfor er det kampanjer for vaksinasjoner hver måned.

Det er opp til hvert enkelt land om de vil stanse tiltakene. Men mange føler seg likevel at de må.

Les videre: Her dør barna av meslinger

Kampanjen mot polio startet i 1988. Målet var at sykdommen skulle være borte før år 2000. Men det pågår fortsatt. Det er det flere årsaker til. Noen steder er det vanskelig å få tilgang. I noen områder krig og konflikt. Andre steder er det motstand mot vaksiner. Det er også skepsis til vaksinen. Noen steder har den ført til nye utbrudd.