Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Har brutt med Colombia

Venezuela har brutt all kontakt med Colombia. De to nabolandene er i en bitter krangel.

Hugo Chavez er president i Venezuela. Han har brutt all kontakt med Colombia. Det er nabolandet til Venezuela. De to landene har kranglet i flere år. Torsdag sa Chavez at Venezuela skal bruke flere soldater på grensen mellom de to landene. Det melder kanalen NRK.

Colombia beskylder Venezuela for å skjule opprørere. Det er årsaken til bruddet mellom de to landene.

Myndighetene i Colombia sier 1.500 gerilja-soldater er skjult i Venezuela. Gerilja-soldatene er fra Colombia. De tilhører en gruppe som kaller seg FARC. FARC-geriljaen er kriminelle. Myndighetene i Colombia mener FARC bruker tida i Venezuela til å legge nye planer for angrep i Colombia. Men Chavez nekter for at Venezuela skjuler soldatene.

Han mener Colombia er mest opptatt av å være venner med USA. Colombia er ett av de mest USA-vennlige landene i Sør-Amerika. I Venezuela er det motsatt. Chavez mener USA ødelegger for Sør-Amerika. Derfor har Colombia og Venezuela vært uvenner lenge.

Chavez har også bedt diplomater fra Colombia om å reise hjem. Diplomatene er i Venezuela nå. Chavez har gitt de frist til søndag med å forlate Venezuela. Det melder kanalen BBC.

Torsdag var det møte i Organisasjonen av amerikanske stater (OAS). Der viste myndighetene i Colombia frem det de mener er bevis på at FARC får skjule seg i Venezuela. Det var bilder, videoer og kart. Etter møtet bestemte president Hugo Chavez at Venezuela ikke kan ha noe kontakt med Colombia.

– Vi har ikke noe annet valg, sa Chavez etter møtet. Han mener bildene og de andre bevisene er falske.

Han kalte Alvaro Uribe for en kriminell, mafia-sjef og galning. Uribe er president i Colombia. Chavez sa også at han tror Uribe kan ha forfalsket bevisene om FARC-geriljaen i Venezuela. Ifølge Chavez vil Uribe starte krig mellom de to nabolandene. Uribe slutter som president i Colombia neste måned.