Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Har startet angrep i Jemen

Styrker fra Jemens regjering har startet et angrep mot byen Hodeida. Det er dårlig nytt for vanlige folk i landet.

Regjeringen i Jemen sier at deres soldater har angrepet byen Hodeida. De får hjelp av styrker fra Saudi-Arabia. Regjeringen sier angrepet kommer «etter å ha forsøkt fredelige og politiske midler».

Før soloppgang viste videoer i sosiale medier mange biler som kjørte. De var på vei mot Hodeida. Houthi-opprørerne har hittil hatt kontroll over byen. De får støtte fra Iran.

Litt senere hadde kampene begynt, ifølge flere saudiarabiske TV-kanaler. De hadde fått informasjonen fra kilder i militæret. Men verken statlige medier i Saudi-Arabia eller De forente arabiske emirater har bekreftet dette, skriver nyhetsbyrået AP.

Verdens-organisasjonen FN har forhandlet intenst. De har forsøkt å få Houthi-opprørerne, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater til å bli enige. Hensikten var å unngå militære kamper i Hodeida. Byen er en viktig havneby ved Rødehavet.

Anwar Gargash er Emiratenes utenriksminister. Houthi-opprørerne hadde frist til å dra fra Hodeida onsdag morgen, har han sagt til den franske avisa Le Figaro. FN og flere hjelpeorganisasjoner har allerede kommet seg ut av byen. Årsaken var ryktene om et angrep.

Rundt 70 prosent av all nødhjelp til Jemen kommer til Hodeida. Houthiene har blitt anklaget for å bruke havnen til å smugle våpen fra Iran. Iran har sagt at dette ikke stemmer.

Et angrep på byen kan gjøre situasjonen veldig vanskelig for mange tusen mennesker. Det har FN tidligere advart om.

– Et angrep mot Hodeida vil ha katastrofale følger, sa Martin Griffith i et lukket møte i FNs sikkerhetsråd mandag. Han er FNs utsending til Jemen.

Fra før av regnes Jemen som verdens verste humanitære katastrofe. I 2015 gikk Saudi-Arabia til krig mot Houthi-opprørerne. Siden da er rundt 10.000 mennesker drept og 50.000 skadd. De fleste ofrene er vanlige folk.