Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Heier på May i valget

Britene skal velge ny statsminister. Norges statsminister heier på Theresa May.

– Det ville vært praktisk for Europa om britene nå ikke måtte begynne på nytt med en ny regjering, sier det norske statsministeren Erna Solberg til NTB.

Theresa May er statsminister i Storbritannia. Hun leder partiet De konservative. Hun bestemte at det skulle være valg i landet 8. juni. Hensikten var at henne selv og partiet skulle få vist at de har støtte hos folket. Men siden mars har det vært tre terror-angrep i landet. Det kan ha påvirket velgerne.

Valglokalene åpnet klokka 7 britisk tid. Folk kan stemme 40.000 steder i Storbritannia fram til 22 torsdag kveld, ifølge kanalen BBC.

Ved forrige valg i 2015 fikk De konservative rent flertall. Det sikret partiet 331 av de 650 plassene i nasjonalforsamlingen Parlamentet. Det er ikke sikkert at de klarer det denne gangen.

May overtok som leder i fjor sommer. Det var da britene stemte for å forlate Den europeiske union (EU), kalt brexit. Det tar lang tid å få til.

Det norske partiet Høyre har mye til felles med De konservative i Storbritannia. Men de er ikke enige om alt. Men følgene av brexit kan bety mye for Norge.

– Det vil være et dårlig tidspunkt for skifte av regjering nå for denne prosessen, sier Solberg.

Valget i Storbritannia har allerede forsinket landets vei ut av EU med minst én måned.

Onsdag var Solberg på besøk i Brussel. Der snakker statslederne om brexit.

– Tida går fort. I Brussel oppleves det som vanskelig at Storbritannia ikke er kommet ordentlig i gang, sier Solberg til NTB.

Hun tror situasjonen blir vanskelig hvis De konservative ikke vinner.

Partiet ledet med opp mot 20 prosentpoeng på meningsmålingene da det ble bestemt at det skulle være valg. Men nå har partiet Labour fått stadig mer støtte fra velgerne.

– De har vært mye mer debatt om britiske saker enn brexit, sier Solberg.

Hun tror Labour lokker velgere som ikke engasjerte seg så mye før. Det er ikke så uvanlig. Solberg sier hun er usikker på om det er Labours leder Jeremy Corbyn eller partiet som er populært.

De siste målingene har vist at unge velgere støtter Labour. Spørsmålet er om de vil bruke stemmeretten torsdag eller om de blir sittende hjemme.