Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Hellas får låne mer penger

Hellas sliter med økonomisk krise. Nå får landet nye lån fra den Europeiske Union (EU) og det internasjonale pengefondet IMF.

Hellas har store problemer med økonomien. I løpet av noen år har de blitt avhengig av å låne penger fra EU og IMF. Mange synes det er dumt. Politikerne i landet får ikke bestemme selv hvordan pengene skal brukes. Det er det byråkratene i EU og IMF som bestemmer. For eksempel krever de at vanlige folk må betales mindre og få mindre i pensjon. De setter også strenge frister for når pengene skal betales tilbake.

 

Lånene er så upopulære at grekerne fikk et helt nytt parti i regjering i 2015. Partiet heter Syriza. De lovet å protestere mot den store makten EU har i Hellas. De mener at flere av lånene er ulovlige og vil ikke betale tilbake. Men det virker som flere av politikerne har gitt opp. EU får fortsatt bestemme.

 

Natt til onsdag bestemte landene i EU at Hellas får låne mer penger. Denne gangen skal Hellas få låne 10,3 milliarder euro. Dette er en del av pakke på totalt 86 milliarder euro. Hellas får de første pengene i juni. I tillegg må landet betale tre milliarder euro tilbake i juli, skriver nyhetsbyrået NTB.