Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Hellas stanser opp

Tog og ferjer stanser i Hellas. Skoler og rettssaler er stengt. Fortvilte grekere streiker.

Sinte grekere nekter å jobbe. De streiker. Mange er rasende på regjeringen. Hellas sliter tungt med stor gjeld. De klarer ikke å betale på lånene sine. Nå vil regjeringen kutte 30.000 jobber i staten. De vil også kutte i lønna til andre ansatte. Hellas må spare penger for å få flere kriselån. Grekere er fortvilte.

Onsdag streiket de som jobbet på tog, ferjer, flere flyplasser, skoler og museum. Tidligst i neste uke blir det klart om Hellas får mer lån fra Den europeiske union (EU). Pengene kan komme først i november. Mange grekere tror at sparingen bare vil gjøre økonomien enda verre. Mange tusen små butikker må stenge. Grekerne kjøper ikke like mye lenger. De sparer pengene til mat og strøm.

– Nesten ingen kommer hit lenger. Jeg vet ikke hvor lenge jeg klarer å holde butikken i gang, sier Pavlos Diatovmakos til nyhetsbyrået NTB. Han driver som gullsmed i sentrum av hovedstaden Aten.

20 prosent av butikkene i Aten er blitt tvunget til å stenge siden 2010. 68.000 butikker er borte.

LES MER HER: Sa ja til Hellas

Rundt 17 prosent av grekerne er nå uten jobb. Eksperter tror tallet vil stige til 26 prosent neste år.

Det internasjonale pengefondet (IMF) i Europa advarer europeiske land. Regjeringene må ikke holde for mye igjen på pengene. Da kan det bli ny krise.

LES MER HER: Fortvilet over kutt