Verden

Hvem får Nobels fredspris?

Tre unge aktivister er mulige kandidater til å få Nobels fredspris. Det mener freds-ekspert. Men Greta Thunberg er ikke blant dem.

Fredag får vi svaret. Da er det klart hvem som får årets Nobels fredspris. Henrik Urdal tror en ung aktivist kan få prisen. Han er direktør for fredsforsknings-instituttet PRIO.

– Det har vært mye snakk om unge som bygger fred. Derfor har jeg plassert tre representanter for dette på topp. Det finnes mange flere organisasjoner og personer. Men disse tre jobber alle i områder med konflikter som er veldig, sier Urdal.

Han snakker om de unge aktivistene Hajer Sharief fra Libya, Ilwad Elman fra Somalia og Nathan Law Kwun-chung fra Hongkong. De er på toppen av Urdals liste. Den er over mulige kandidater til å få fredsprisen.

Sharief var med på å starte nettverket Together We Build It. Da var hun 19 år gammel. Hun jobber for fredelig demokratisk utvikling i hjemlandet. Elman jobber for fred i Somalia. Mens Kwun-chung er en viktig person i bevegelsen som kjemper for demokrati i Hongkong.

– Hvis en aktivist i Hongkong får prisen. Kan det føre til en ny diplomatisk krise mellom Norge og Kina?

– Det kan nok trolig skje. Det blir kanskje litt mindre alvorlig hvis det blir gitt som en del av en pris til flere unge freds-byggere. Men det blir nok oppfattet som en innblanding i kinesisk politikk, sier Urdal.

Men fredsforskeren er ikke helt sikker på at prisen vil gå til en av de tre.

– Det er et veldig åpent i år. Det er færre kandidater som er helt åpenbare i år, sier Urdal.

Også klimaaktivisten Greta Thunberg er nominert til fredsprisen. Men han tror ikke hun kommer til å få prisen.

Det er så langt ikke funnet en direkte kobling mellom en konflikt med våpen og endringer i klimaet. Det er årsaken til at han ikke tror Thunberg får prisen.

– Det har vært veldig mye forskning på det. FNs klimapanel har vært veldig forsiktige. De har ikke sagt direkte at det er en kobling mellom klima og konflikter. Det betyr ikke at klima ikke kan bidra til å forsterke konflikter. Men forskninger viser det ikke tydelig, sier han.

På andreplass på lista har Urdal plassert organisasjonen Reportere uten grenser. De jobber for frihet for pressen og for å beskytte journalister.

Her er resten av lista til Urdal:

* Control Arms Coalition på tredjeplass. De består av over 100 organisasjoner. De jobber for strengere kontroll av våpen i verden.

* Den humanitære organisasjonen International Rescue Committee (IRC) på fjerdeplass. De jobber blant annet med flyktninger.

* Etiopias statsminister Abiy Ahmed på femteplass. Årsaken er at han har fått til fred med Eritrea. Han har fått opprørgrupper med våpen til å krige mindre.

USAs president Donald Trump er også nominert til fredsprisen. Det samme er Julian Assange, verdens-organisasjonen FNs høykommissær for flyktninger, Filippo Grandi og Edward Snowden.

Siste utgave

På forsiden nå