Verden

Hvem utførte de mystiske angrepene?

To skip ble angrepet i Omanbukta. USA og Iran skylder på hverandre.

– Iran gjorde det, sa USAs president Donald Trump til TV-kanelen Fox News.

USA har skylda, mener presidenten i Irans nasjonalforsamling.

Landene krangler om noe som skjedde forrige torsdag. Da rystet tre eksplosjoner det norskeide tankskipet Front Altair. Det skjedde i Omanbukta utenfor kysten av Iran. Kort tid etter smalt det i det japanske tankskipet Kokuka Courageous. Mannskapet om bord så en flygende ting før det smalt en gang til.

Også i mai ble fire tankskip utsatt for sabotasje i området. Iran må ha gjort dette også, mente blant andre USA.

– Iran er en naturlig mistenkt, sier Kjetil Selvik til Klar Tale. Han er forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

Iran har truet med å stenge Hormuz-stredet innerst i Omanbukta. En stor del av oljen i verden fraktes igjennom dette stredet. Det er viktig for økonomien i verden.

Fore ett år siden trakk president Trump USA ut av atomavtalen med Iran. USA har begynt å straffe Iran økonomisk igjen. Iran har svart med at de også vil droppe deler av avtalen. Den skulle hindre at Iran utvikler atomvåpen. Iran kommer til å bryte atomavtalen innen 27. juni, sier landets atombyrå.

– Iran er i en veldig vanskelig situasjon. De mener verden gjør for lite for å fordømme at USA droppet avtalen. Angrepet kan være en slags indirekte forhandling. En måte å si at USAs press mot Iran får følger for hele verden, sier Selvik.

USA mener de har bevis for at Iran utførte angrepene. Pilene på bildet viser et hull og det USA mener er en mine. En video viser at Iran prøver å fjerne bevis, hevder de. Men andre kan også ha skylda, ifølge forskeren.

– Noen kan prøve å få det til å se ut som Iran har gjort det. Hensikten kan være å skape konflikt. Det må vi være åpen for, sier han. Han nevner terror-organisasjoner som al-Qaida og IS.

– Men også Irans fiender Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater og Israel. De kan tjene på en krig i dette området, sier Selvik.

Faren er nettopp at det kan bli krig. Flere kan ha interesse av å gjøre konflikten større. De kan gjøre noe som motparten føler de må svare på. Det kan igjen føre til et nytt svar, sier Selvik.

– USA og Iran har ingen åpne måter å snakke med hverandre på. Dermed får de ikke hindret en konflikt som kan oppstå på grunn av misforståelse. Det er ett av problemene, sier han.

USA vil sende 1.000 ekstra soldater til Midtøsten. Det er for å forsvare sine interesser mot Iran.

Siste utgave

På forsiden nå