Verden
Bilde 1 av 2

Iran får kjøpe våpen etter 13 år

Deler av utstyret til hæren i Iran er fra 50-tallet. Fra helga kan de få kjøpe nytt utstyr til hæren igjen. Det er første gang på 13 år.

Mike Pompeo er utenriksminister i USA. Han var sint etter et møte i FNs sikkerhetsråd i august. Rådet sa nei til å fortsatt forby Iran å kjøpe nye våpen. Pompeo sa det var «utilgivelig» å fjerne forbudet. Det har vart i 13 år. Kelly Clark er ambassadør fra USA til verdens-organisasjonen FN. Hun var også skuffet over at andre land var uenige med USA.

Det har vært viktig for USA å forlenge forbudet. President Donald Trump har ment at USA kan tvinge FN til å forlenge forbudet. Han mener atomavtalen med Iran gjør det mulig. Men andre land i FN sier nei. Trump har også meldt USA ut av avtalen tidligere.

Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU minnet Trump om det. De mener han derfor må godta at han ikke bestemmer noe som har med den avtalen å gjøre.

Det sa de også i midten av september. Pompeo sa at USA hadde brukt tiltak fra avtalen. Russland var et av landene som var uenige med USA. De sa det var ulovlig å gjøre det. De mente også at det var uten effekt. De som styrer Iran mente Trump lever i «en fantasiverden».

Forbudet er slutt i helga. Iran kan kjøpe og selge nye våpen fra 18. oktober. Mye av utstyret til forsvaret i landet er gammelt. Det hører hjemme på et museum, skriver magasinet Economist. Mye av utstyret er fra før sjahen av Iran mistet makten. Det var i 1979.

Mange land solgte mye våpen til Iran på 1960- og 70-tallet. Men etter åtte år med krig mot Irak på 80-tallet var mer enn halvparten borte. Da var det borte eller ødelagt.

Etter at ayatolla Khomeini tok makten fra sjahen, ble det i stor grad også slutt på reservedeler. Landet har prøvd å lage våpen og deler selv. Men det har bare vært delvis vellykket. Mye mangler fortsatt.

Russland, Kina og Nord-Korea bidro med hjelp i starten. Iran fikk råd for å lage ny militær teknologi. De har klart å lage mye, men fly har vært et problem.

Iran lager i dag moderne raketter og droner. De har skutt opp satellitter. Landet lager også det de trenger av håndvåpen og ammunisjon. Men det utstyret er gammel teknologi. Det ble synlig da de viste fram en ny stridsvogn de laget i 2016. Den var laget på samme måte som en amerikansk stridsvogn fra 1950-tallet.

Russland sier de kan være villig til å selge nye fly til Iran.

– Vi har sagt fra dag én at det vil være uproblematisk for oss å selge våpen til Iran fra 19. oktober av. Det sier Levan Dzjararjan til Economist. Han er ambassadør fra Russland i Iran.

Kina og Iran er også i ferd med å inngå en avtale, ifølge avisa New York Times. Den handler om et  økonomisk og militært samarbeid. Det handler også om å lage nye våpen sammen.

Eksperter tror ikke Iran vil bruke muligheten til å gå til krig mot andre land selv. Men de kan gjøre mer for å støtte lokale millitære grupper i andre land. Slik kan de sikre seg makt på andre måter. Et eksempel er å gi våpen til Hizbollah i Libanon og Syria.

– Jeg tror ikke at det kommer en tid der de får seg en mengde stridsvogner og ruller gjennom Midtøsten. De er alt til stede gjennom andre og med droner, sier Behnam Ben Taleblu til Economist. Han jobber i tankesmia Foundation for Defence of Democracies.

Siste utgave

På forsiden nå