Verden

Kan det bli krig med atomvåpen?

En avtale holder kontroll på farlige våpen. Men USA og Russland vil slutte å følge den.

– Jeg vil føle meg mye tryggere hvis avtalen fortsetter å gjelde, sier Tor Bukkvoll til Klar Tale. Forskeren jobber ved Forsvarets forsknings-institutt.

INF-avtalen er 32 år gammel og handler om atomvåpen. Den gjelder mellom USA og Russland. Avtalen forbyr en type raketter som står på bakken. Slike raketter kan frakte nettopp atomvåpen.

USA vil ut av avtalen. Det samme vil Russland. Landene beskylder hverandre for å bryte avtalen. Dette kan bli skummelt på flere måter, sier forskeren. USA og Russland kan bygge flere våpen. Når det ene landet bygger, kan det andre følge etter.

– Men begge landene har allerede nok våpen. De kunne drept oss alle. Flere våpen i seg selv er ikke det mest alvorlige, sier Bukkvoll.

Det er verre at slike raketter kan gi politikere lite tid til å tenke seg om, mener forskeren. De kan settes nær Europa. Land som blir angrepet, har kort tid på seg til å reagere, ifølge Bukkvoll.

Russland er allerede nær Europa. USA må spørre land i Europa om lov til å sette ut raketter.

– Avtalen har gjort krig med atomvåpen mindre sannsynlig. Det er grunn til å bekymre seg hvis avtalen slutter å gjelde. Det kan bli farligere hvis det politiske forholdet mellom USA og Russland blir dårligere, sier Bukkvoll.

Meglere kan forsøke å redde avtalen. De har et halvt år på seg. Henrik Urdal er forsker og direktør ved instituttet PRIO. Han tror et halvt år er for kort tid.

– Det er vanskelig å se at USA og Russland kommer til å endre mening, sier han.

Urdal tror ikke det er noen stor fare for atomkrig. USA og forsvars-alliansen Nato er sterkere enn Russland. Men uten en avtale kan landene konkurrere om å skaffe seg mest våpen, sier han.

Kina er utenfor INF-avtalen. De har skaffet seg slike raketter som avtalen forbyr. Dette har irritert USA, ifølge nyhetsbyrået NTB.

Siste utgave

På forsiden nå