Verden

Kan vi redde klimaet?

Klimagasser gir endringer i klimaet og mer ekstremvær. 
– De varme temperaturene vil få større følger enn vi trodde, sier forsker.

Landene i verden slipper fortsatt ut for mye klimagasser. Nå tror mange forskere at temperaturen vil stige med 3 grader.

– For hver grad temperaturen stiger, blir følgene større. Verden vil få mer ekstremvær og endringer i klimaet, sier Steffen Kallbekken til Klar Tale. Han forsker på energi og klimapolitikk i stiftelsen CICERO.

I 2016 skrev 175 land under på en avtale om klimapolitikk. Avtalen kalles Paris-avtalen. I den står det at temperaturen i verden ikke skal stige med mer enn 2 grader. Men helst ikke mer enn 1,5 grad.

– Det kan fortsatt være mulig å klare målet om 1,5 grad. Men det krever at politikerne og bedrifter gjør mye mer og jobber enda raskere, sier Kallbekken.

Mandag 8. oktober skal verdens-organisasjonen FN legge fram en ny rapport. Der presenterer FN hvordan verden skal slippe ut mindre klimagasser.

– Forskjellen mellom temperaturene er større enn det forskerne tidligere har trodd. Det er et av de viktigste budskapene i rapporten. 2 grader er mye verre for verdens klima enn 1,5 grad. Når det blir varmere, stiger havene og flere områder på jorden tørker. I mange land blir det vanskelig å produsere mat, sier Kallbekken.

Drew Shindell har vært med å skrive rapporten. Han mener også at verden må jobbe raskere for å nå målene.

– Det er fortsatt mulig å klare det. Men verden produserer fortsatt for mye olje, kull og gass. Derfor er det vanskelig å nå disse målene, sier Shindell til avisa The Guardian.

Det har i gjennomsnitt blitt 0,85 grader varmere på Jorda siden 1880, sier FN. Vi produserer mer olje, kull og gass. Det har gjort at temperaturen har blitt høyere.

Kina, USA og landene i Den europeiske union (EU) slipper ut mest klimagasser.

– Mange av landene har store planer om å slippe ut mindre klimagasser. Men de gjør fortsatt for lite, sier forskeren.

Kallbekken forteller at mange mindre land gjør mer.

– Costa Rica og andre spesielt sårbare land merker tydeligere følgene av endringene i klimaet. Landene har satt høye mål for å slippe ut mindre klimagasser, sier han.

Forskeren håper flere land vil forstå alvoret og minske utslippet.

– Landene som slipper ut mest klimagasser, må ta mer ansvar. Trolig må vi også klare å fjerne klimagasser fra atmosfæren om vi skal kunne nå målene. Det kan vi for eksempel gjøre ved å plante flere trær, sier Kallbekken.

Det viktigste er at verden aldri gir opp kampen for å nå klimamålene, mener forskeren.

– Hver dag må vi tenke hva vi kan gjøre for å slippe ut mindre klimagasser, sier han.

Siste utgave

På forsiden nå