Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Kastet sko og tomater på Clinton

Egyptiske demonstranter kastet tomater, sko og vannflasker på bilen til USAs utenriksminister Hillary Clinton.

Den amerikanske utenriksministeren fikk ingen varm velkomst. Det var da bilene som fulgte Hillary Clinton kjørte gjennom byen Alexandria i Egypt søndag. Sinte demonstranter kastet tomater, sko og vannflasker mot bilene.

Clintons bil ble ikke truffet. Men en egyptisk politimann fikk en tomat i ansiktet. En av bilene fikk en vannflaske på panseret under kjøreturen gjennom Alexandria.

Noen av demonstrantene ropte «dra hjem» til den amerikanske utenriksministeren. Andre ropte «Monica, Monica» for å håne henne. Clintons ektemannens hadde sex med Monica Lewinsky i Det hvite hus.

Det er uklart hvem demonstrantene i Alexandria var. Det er også usikkert hvilken politisk side de tilhørte.

Demonstrasjoner er blitt vanlig i Egypt. Det er etter at president Hosni Mubarak ble tvunget til å slutte i jobben i fjor. Han samarbeidet gjennom mange år nært med USA.

Lørdag ble det demonstrert utenfor Clintons hotell i hovedstaden Kairo. Der det ble ropt slagord mot islamister. Demonstrantene hevdet også at USA hjalp Det muslimske brorskap til makten i Egypt.

Clinton nektet for dette i en tale. Det var i forbindelse med gjenåpningen av USAs konsulat i Alexandria.

– Verken i Egypt eller andre steder kan USA å velge vinnere og tapere. Heller ikke dersom vi hadde vært i stand til å gjøre det. Og det er vi naturligvis ikke er, sa hun.

– Vi er klar til å samarbeide med dere. Det er når dere nå skal starte deres eget demokrati. Vi ønsker å støtte prinsipper og verdier, ikke folk eller partier, la Clinton til.