Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Kina prøver å stanse viruset

Kina nekter folk å reise ut og inn av ni byer. Slik vil de hindre corona-viruset å spre seg. Men viruset kan allerede ha kommet til Finland.

To kinesere i Finland testes for corona-viruset. De har bedt om hjelp fra lege. De to er fra Wuhan i Kina. Det er byen der viruset først ble oppdaget. De to reiste til Finland via Norge. Det melder svenske Yle fredag.

Det ble tatt prøver av de to personene fredag morgen. Et foreløpig resultat vil være klart i løpet av fredag. Det sier finske helsemyndigheter.

Verdens helseorganisasjon (WHO) sier det foreløpig ikke er en global helsekrise.

Myndighetene i Kina forsøker å hindre at viruset sprer seg. De har laget regler for å hindre reiser til og fra ni ulike byer. Til sammen 32 millioner mennesker blir nektet å reise. De fem kinesiske byene Wuhan, Huanggang, Ezhou, Chibi og Lichuan har stanset all offentlig transport inn og ut av byene. Det gjelder tog, buss og fly.

Byen Jingzhou i Hubei-provinsen er den niende byen med regler for reise. Viruset ble først oppdaget i Hubei-provinsen i det sentrale Kina.

Kineserne har også stengt Disneyland i byen Shanghai i helgen. Dette tiltaket skal også forhindre spredning av viruset.

Til nå er mer enn 600 mennesker blitt syke. Over 18 mennesker er døde. Viruset har allerede spredd seg til Sør-Korea, Japan, Thailand, Australia og USA.

Norske myndigheter har snakket om hvordan viruset sprer seg. Det kan komme til Norge.

Corona-viruset kan gi alvorlig lungesykdom. Kinesiske forskere mistenker at lungeviruset kan ha smittet mennesker gjennom ulovlig salg av ville dyr. Det kan ha skjedd på et marked i Wuhan.

Det nye viruset ligner på viruset sars. 349 mennesker i Kina og 299 i Hongkong døde av dette viruset i 2002 og 2003. Det skriver nyhetsbyrået NTB.