Verden

Korona gjør krisa i Libanon verre

Flere steder i Libanon har det brutt ut nye protester. Den økonomiske krisen i landet blir stadig verre. Det skjer mens viruset sprer seg og landet er stengt.

Mandag måtte soldater fjerne flere titall demonstranter. De måtte bruke makt. Det skjedde på en hovedvei nord for Beirut. Det er hovedstaden i Libanon. Men det gikk kort tid før den var sperret igjen. I veien lå det brennende bildekk.

Ambulanser har vært nødt til å snu flere steder. Demonstrasjonene gjør at færre kan bli testet for viruset korona. Helse-personell blir hindret fra å komme fram til folk.

Folk har protestert lenge. De begynte i oktober. I november tok folk selfie foran branner.

Verdien på pengene i landet har sunket den siste tiden. Samtidig har mat blitt mye dyrere. I dag koster én dollar nesten 4.000 libanesiske pund på svartebørsen. Den offisielle vekslingskursen er på 1.507 pund per dollar.

Landet har sin verste økonomiske krise siden borgerkrigen ble slutt. Den skjedde mellom 1975 og 1990. En kvinne holder opp en plakat. Hun er med i protestene.

– Lønnen min gir meg to kartonger med melk, står det på plakaten.

Les også: Her deles makta på religionene

Hæren sier at den respekterer folks rett til å demonstrere. Men folk må la være å sperre veier og gå til angrep på andres eiendom. I helgen ble flere banker i Libanon angrepet. Noen av angrepene var med brannbomber. Folk er sinte på bankene. De har laget regler for hvor mye penger folk får lov til å ta ut fra sine kontoer.

Så langt er det registrert 710 smittetilfeller og 24 dødsfall som følge av korona i Libanon. Antall som er smittet har blitt lavere de to siste ukene. Derfor har portforbudet om natten blitt én time kortere. Noen virksomheter fikk mandag lov til å åpne igjen.

Siste utgave

På forsiden nå