Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Kritiserer militæret i Egypt

Militæret styrer midlertidig i Egypt. De er til tider enda mer brutale enn da Hosni Mubarak styrte. Det mener organisasjonen Amnesty.

Militæret tok makten i Egypt etter opprøret i vinter. Det var da landets tidligere leder Hosni Mubarak sluttet. Militæret har lovet mer respekt for menneske-rettighetene. Men de holder ikke det de lover. Det mener organisasjonen Amnesty International. De jobber med menneske-rettigheter.

Mandag kveld sa regjeringen i Egypt at de ville slutte. Men de militæret nekter dem. Dermed må regjeringen fortsette, skriver flere nyhetsbyåer.

– Landet opplever det vanskelig akkurat nå. Derfor vil regjeringen fortsette å utføre sine plikter. Det er inntil det er bestemt om vi får slutte, sa Mohamed Hagazy. Han er talsmann for regjeringen. Hagazy snakket med det egyptiske nyhetsbyrået MENA.

LES MER HER: Tvinger bort demonstrantene

Ifølge Amnesty er flere tusen vanlige egyptere stilt for retten. De har ikke fått saken sin opp i vanlige domstoler. De har blitt stilt for retten i militære domstoler. Minst 12 vanlige egyptere er dømt til døden. Amnesty sier rettssakene har vært veldig urettferdige. Demonstranter har blant annet blitt tiltalt for å ha fornærmet hæren.

LES MER HER: Skjøt og drepte demonstranter

Folk har blitt torturert i fengsel. Det er også mye vold mot demonstranter.

– De væpnede styrkene har fortsatt å undertrykke folk. Det er den samme undertrykkelsen som opprørerne kjempet så hardt for å bli kvitt, sier Philip Luther i Amnesty til NTB.

Han sier militæret har vært hensynsløse. De har truet alle som kritiserer dem til taushet.

LES MER HER: Uro i Egypt