Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Meslingene sprer seg

Sykdommen meslinger sprer seg fra stat til stat i USA. Myndighetene frykter at titusener i et tog kan være smittet.

Barnesykdommen meslinger har vært utryddet i USA siden år 2000. Men nå sprer sykdommen seg i landet. Årsaken er at mange ikke er vaksinert. Amerikanske myndigheter frykter at titusenvis av togpassasjerer er smittet. En person som bor i byen San Francisco har fått meslinger. Tre dager i forrige uke reiste personen til og fra jobb med toget. Ttusenvis av andre kjører også tog her, skriver nyhetsbyrået NTB.

– Det er liten risiko for å få meslinger på denne måten. Men vi ønsker vi at de som bor i området skal vite om situasjonen. Det sier de som jobber i helsevesenet i San Francisco.

Onsdag var 110 personer smittet i delstaten California. Flere titall personer i 19 andre delstater har også fått meslinger. Den første som fikk meslinger var i Disneyland i Los Angeles i desember.

I Norge er de fleste vaksinert mot meslinger. Men nå ber Folkehelseinstituttet folk om å sjekke om de har fått vaksinen.

Meslinger er den alvorligste av virus-sykdommene. Den begynner ofte med feber, hoste, snue og lysskyhet. Utslettet kommer noen dager senere. Det begynner vanligvis bak ørene. Så sprer det seg raskt til hele kroppen. De fleste er syke i 2 til 5 dager, ifølge Folkehelseinstituttet.

Men tre av ti kan få mer alvorlige varianter etter sykdommen. De kan få lungebetennelse, bronkitt, diaré eller ørebetennelse. Noen få får hjernebetennelse. Det kan være dødelig.

I 1969 ble vaksinen en del av vaksinasjonen for barn i Norge. Etter hvert ble det en del av vaksinen sammen med kusma og røde hunder.

USAs president Barack Obama har bedt amerikanere om å vaksinere seg.