Verden

– NATO kan ikke gjøre alt

NATO skal bidra i konflikten i Ukraina i 2015, lover NATO-sjef Jens Stoltenberg. Men land må bli klar over at vi nå lever i en mer utrygg verden, mener han.

Det er flere store konflikter i verden. Det er nok å gjøre for generalsekretær Jens Stoltenberg i forsvars-samarbeidet NATO. Men NATO er foreløpig ikke blitt bedt om å lede kampen mot terror-gruppa Den islamske staten (IS).

– Det er helt frivillig å være generalsekretær i NATO. Jeg gjør det fordi det er meningsfylt og spennende. Men det er mye arbeid, sier Stoltenberg til nyhetsbyrået NTB. Han vært tre måneder i generalsekretærens hjørnekontor. Det ligger i NATO-hovedkvarteret i Brussel.

De tre månedene har vært fylt med utfordringer.

I øst fortsetter Ukraina-krisen. Det er fortsatt et dårlig forhold mellom NATO og Russland. I sørøst har terrorgruppa IS tatt store landområder. De har henrettet tusenvis. Og de har drevet hundretusenvis av mennesker på flukt. Det skjer i NATOs naboland Irak og Syria.

2015 blir en utfordring for sikkerhets-politikken. 28 land er medlemmer i NATO. På en eller annen måte skal de være med kampen mot IS. Men Stoltenberg sier ingen ting om at NATO skal ta ledelsen i dette. Det gjorde de i Libya i 2011.

– Det har ikke vært noe ønske om det. Det har ikke vært noen som har foreslått det. Det er ikke et tema, sier Stoltenberg.

Og det er ikke slik at alle operasjoner i verden må være NATOs ansvar, mener han.

– NATO er svaret på mange utfordringer vi ser. Men NATO er ikke det eneste svaret på alle utfordringer. Det er ikke slik at NATO skal være den som organiserer eller leder alle militær-operasjoner, mener han.

Irak har bedt NATO om bistand til å bygge forsvarsevnen mot IS. På nyåret skal alliansen bestemme hva den vil gjøre.

– Det er mange typer bistand. Det er alt fra reform av forsvarsdepartementet og kamp mot ulovlig betaling for tjenester. Det handler også om bedre organisering av strategisk ledelse til trening av soldater, sier Stoltenberg.

Han sier at NATO har gjennomført store militæroperasjoner. Det har vært som i Afghanistan, i Libya og i Bosnia.

– Det kan hende NATO må gjøre det igjen i framtida. Men samtidig jobber vi mye med hvordan vi kan bidra til at et land holder seg stabilit. Uten å utplassere soldater, sier han.

Ukraina-konflikten blir også krevende neste år. Stoltenberg er forberedt på en konflikt som kan vare.

– All historie har lært oss at det er vanskelig å spå og forutse. Men vi må være forberedt på at det som nå skjer. Det forverrede forholdet til Russland kan vare en god stund, sier han.

Han mener Moskva har ansvaret for at NATO og Russland ikke lenger har et godt samarbeid.

– Vi vil fortsatt jobbe for det. Men da må Russland endre atferd, sier Stoltenberg.

NATO bruker både fly, skip og soldater i Russlands nabolag. Dette fortsetter i 2015. Men NATO sliter fortsatt med å overtale landene som er medlem til å betale for et forsvar.

– Det er mange år siden vi har opplevd viktigheten av NATO mer tydelig og synlig enn nå. Men det er slik med beredskap. Det er lett å glemme hvor viktig det er når vi lever i trygghet, sier han.

– Men nå lever vi i en mer utrygg verden.

LES MER HER: Stoltenberg i Afghanistan

LES OGSÅ: Ukraina vil inn i NATO

Siste utgave

På forsiden nå