Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Nesten likt mellom ja og nei til avtale

Søndag skal grekerne si sin mening om en avtale med utlånerne. Foreløpig er det lite forskjell mellom hvor mange som sier ja og nei til avtalen.

Det er veldig tett mellom ja- og neisiden i Hellas. Det viser nye meningsmålinger om folkeavstemningen. Søndag skal grekerne si ja eller nei til en ny avtale med dem som har lånt landet penger.

Nå sier 44,8 prosent at de vil stemme ja til utlånernes krav. Det viser en måling utført av ALCO, ifølge avisa Ethnos.

43,4 prosent vil si nei, slik statsminister Alexis Tsipras ønsker. 11,8 prosent av de spurte sier at de ikke har bestemt seg.

Bloomberg viser en annen måling samme dag. Den viser at nei-siden så vidt leder med 43 prosent. Mens ja-siden ligger rett bak med 42,5 prosent.

Folkeavstemningen har splittet det greske folket i to. Det mener professor i statsvitenskap Nikos Marantzidis.

– Dem som virkelig tror at landets framtid er utenfor eurosonen og til og med Den europeiske union (EU). Og dem som tenker at folkeavstemningen er en taktikk i forhandlingene, sier han.

Statsminister Alexis Tsipras har bedt grekerne om å stemme nei. Folkeavstemningen handler om endringer i blant annet pensjoner og skatter. Men den konservative opposisjonen ber folket støtte utlånernes forslag.

Sier folket ja til utlånernes krav, kan det være slutt for Hellas' regjering. Det sa finansminister Yanis Varoufakis torsdag.

LES MER HER: Slik har Hellas det

LES MER HER: Nektet å betale gjelda

LES MER HER: Ber folk i Hellas si ja til avtale