Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Norge og Storbritannia enige om nødavtale

Norge skal ikke få problemer om Storbritannia ender med en avtale uten EU. Norge og Storbritannia har laget en nødavtale.

Nødavtalen skal sikre nordmenn som er i Storbritannia. Den skal virke om Storbritannia forlater Den europeiske union (EU) uten en skikkelig avtale. Foreløpig har de britiske politikerne stemt bort avtalen mellom Storbritannia og EU. Storbritannia forlater EU i mars. Da kan det bli kaos.

Men for Norge, Island og Liechtenstein er en nødvatale på plass. Den sikrer rettighetene til nordmenn i Storbritannia og briter i Norge. Nødavtalen er nødvendig. Årsaken er at Storbritannia og de tre landene egentlig skulle bruke skilsmisseavtalen mellom Storbritannia og EU. Det vil være umulig dersom Storbritannia forlater EU uten en slik avtale.

Storbritannia og de tre landene er enig om å gi rettigheter som ligner de som er i dag. Dermed vil nordmenn som bor i Storbritannia kunne fortsette som før. De vil også i stor grad kunne få blant annet helsetjenester. Det samme gjelder motsatt vei for briter som allerede bor i Norge. Alle de tre landene er medlemmer av EØS-samarbeidet. Dermed gjelder mye av EU-avtaler og retter allerede.

Avtalen gir også rettigheter til familiemedlemmene til nordmenn i Storbritannia og briter i Norge. Det skriver nyhetsbyrået NTB.