Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Nytt vulkanutbrudd på Island

Det har vært et nytt vulkanutbrudd på Island. Men det er ikke kommet noen sky av aske.

Det har vært et nytt vulkanutbrudd på Island. Det skjedde like nord for Bardarbunga-vulkanen. Men det er ikke kommet noen sky av aske. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Utbruddet begynte like etter midnatt natt til fredag. Det skjedde like ved isbreen Dynjujökull, i et område som heter Holuhraun. Det melder det islandske meteorologiske instituttet.

Det er snakk om et såkalt strømmende utbrudd. Da renner lavaen ut av vulkanen istedenfor å skytes opp i lufta. Området der det nå strømmer ut lava, er ikke dekket av isbre. Dermed er det mindre fare for at det blir en sky med aske. En slik sky kan skape store problemer for flyene i Europa. Islandske myndigheter sier også at utbruddet er lite.

LES MER HER: Nytt jordskjelv på Island

Det islandske meteorologiske institutt har likevel hevet nivået for risiko. Det gjelder for flytrafikk i området. Nivået er hevet til kode rød. Myndighetene har stengt av for flytrafikk nord for vulkanen fra bakken og opp til 1.500 meter. Det melder landets nasjonale sikkerhetssenter fredag morgen.

– Radarsystemet har foreløpig ikke registrert noen askesky, skriver de.

Det har vært mye bevegelse i bakken i området den siste tiden. Det gjør at eksperter tror at et stort utbrudd kan komme snart.

Bardarbunga-vulkanen ligger under den enorme isbreen Vatnajökull. Folk som bor i området måtte i forrige uke forlate husene sine. Det skjedde etter at det ble registrert rundt 300 jordskjelv på et døgn.

I 2010 hadde vulkanen Eyjafjallajökull utbrudd. Den slapp ut store askeskyer. Det gjorde at store deler av flytrafikken over Europa ble stanset i seks dager.